Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Fontos lenne, hogy legyen saját színháza a magyar musicaleknek”
2022-07. szám / Nagy Klaudia

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház az elmúlt 14 évben az ország egyik legfontosabb alkotóműhelyévé nőtte ki magát, komoly szakmai és közönségsikerekkel. A 2022/2023-as évadban is impozáns előadásokkal készül, újból színre kerül egy magyar musical, lesz operabemutató,
balett- és gyerekelőadás, és a nagy klasszikusok sem maradhatnak ki a sorból. Cseke Péter igazgatóval, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művésszel arról beszélgettünk, mi mindennel várják a nézőket a következő évadban.

Filmet forgatott az egyik legsikeresebb magyar musicalből, a Cso­portterápiából, amit az ország számos színházában bemutattak, korábban Kecskeméten is. A filmben szerepelnek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei és a színház balettkara. Rendezett már ilyen nagyszabású filmet ezelőtt?
Cs. P.: Kisebb tévéfilmeket már rendeztem színházi előadásokból, a Csoportterápiánál megadatott, hogy a mai magyar filmes szakma legkiválóbb fiataljaival dolgozhattam. Olyan darabot szerettünk volna filmre vinni, ami könnyed, szórakoztató, vidámságot és fényt hoz a pandémiás időszakba. Szimbolikus cím, mert gyógyulni és gyógyítani szeretnénk a jókedv és a remény terápiájával, azt üzenjük, hogy együtt mindenre képesek vagyunk. Két részletben, négy-négy nap alatt vettük fel a prózai és a zenés részeket, eszeveszett tempót diktáltunk, hajnaltól éjfélig tartott a munka. Mivel végig a forgatási helyszínként szolgáló hotelben élt az egész csapat, a munka utáni időket is együtt töltöttük, többek között ezért sikerülhetett ilyen jól. A mozik után az M5 csatornán vetítették a filmet, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, ami igazán boldoggá tesz.

Júniusban bemutatták a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Kőszívű című musicalt, ami az első pre­mierjük lesz ősszel. Milyen előadásra számíthatunk?
Cs. P.: A margitszigeti előadásnak hatalmas sikere volt, biztos vagyok benne, hogy Szente Vajk hasonlóan magas színvonalú előadást rendez a Kecskeméti Nemzetiben is. A musical különleges és nagyon népszerű műfaj, nagyszerűen énekelni, táncolni tudó, kiváló színészi képességekkel rendelkező, nagy egyéniségek tudják csak sikerre vinni. Igazi büszkeség, hogy társulatunk remekül helyt tud állni zenés előadásokban is, mert sok ilyen kiváló képességű színművésze van, aki egyik nap musicalt, másik este prózai főszerepet játszik.

A Kőszívű után milyen bemutatókat terveznek az új évadban?
Cs. P.: Kököjszi és Bobojsza meséjét Juhász Levente és Kováts Vera dolgozta át, amit a nagyszínházban mutatunk be, hogy a gyerekek és a családok is megtapasztalhassák a színházi élmény csodáját. A Kamarában ezzel egy időben Jean de Letraz Tombol az erény című műve kerül színre Járai Mátéval a főszerepben. Novemberben a Kamarában Turgenyev Egy hónap falun című művét mutatjuk be, amely nagy kedvencem, csodálatos irodalmi mű, sok humort is rejt magában. December elején Moliere Tartuffe című művét Szemenyei János főszereplésével láthatja a közönség. 14 év alatt hagyománnyá vált, hogy minden szilveszterkor egy nagy zenés mű vagy vígjáték kerül bemutatásra a nagyszínházban. Most Ray Cooney A miniszter félrelép című darabjával zárjuk az évet. Január elején debütál a Kamarában Csajkovszkij – Barta Hattyú című balettje, amely a kecskeméti balett tagozat önálló műsora lesz. A második félévünk az Utazás a szempillám mögött című gyermek- és ifjúsági előadással indul, február közepén pedig Shakespeare Macbethje következik a Ruszt József Stúdiószínházunkban. Ezután Puccini Gianni Schicchi című operája kerül bemutatásra. A Tizenkét dühös embert a Kecskeméti Törvényszéken mutatjuk be. Végezetül április közepén lesz a bemutatója Lehár Ferenc csodálatos operettjének, a Luxemburg grófjának, amelynek főszerepét Szerednyey Béla alakítja.
hirdetés

A prózai és gyerekelőadások mellett musical, operett, opera mind-mind megtalálható a repertoáron, amikre óriási az érdeklődés. Mi a zenés előadások sikerének titka?
Cs. P.: A jó színház az érzelemre és az értelemre hat, a zene pozitív hatást gyakorol a testre, a lélekre, a szellemre. Közelebb hoz bizonyos szituációkat, segít, hogy „kizökkenjen az idő”, amire nagyon sokszor szükségünk van. Fontos lenne, hogy legyen saját színháza a magyar musicaleknek, mert ez a jelen korunk legnépszerűbb műfaja. Szerencsére az István, a király után sok nagyszerű magyar mű született: a Puskás, a Kőszívű, Az ég tartja a Földet, a Mária evangéliuma, a Doctor Herz, az Isten pénze és a sort folytathatnám sokáig.

A Kecskeméti Törvényszéken a Terror után újabb előadást láthatunk, a Tizenkét dühös embert. Miért vonzza a nézőket ez a különleges helyszín?
Cs. P.: Többek között azért is szeretik, mert valós helyszínen vagyunk, nem pedig díszletek között. A Tizenkét dühös ember című darabban egy gyilkossági ügyben folyik a bírósági tárgyalás, fontos és izgalmas kérdéseket boncolgató mű, akárcsak a múlt évadban a Terror volt.

„A színpad célja nagy, A színpad célja szent” – ez a Petőfi-idézet az új évad szlogenje. Hogyan fogalmazná meg a Kecskeméti Nemzeti Színház jövőbeli terveit?
Cs. P.: A Kecskeméti Nemzeti az elmúlt 14 évben óriásit fejlődött. 2020-ban elnyerte a nemzeti címet, az ország egyik legjelentősebb színházi műhelye lett, kiváló társulattal és alkotókkal, komoly technikai személyzettel. Idén ünnepeltük a színházunk 125 éves jubileumát, igazi ünnepi évad volt, de a színházban nincsenek hétköznapok, csak ünnepek. A közösségi szertartás helye, ahol együtt gondolkodik a nézőtér és a színpad életünk fontos kérdéseiről. Nemcsak a felhőtlen örömnek és a szórakozásnak, hanem a tanulásnak és a nevelésnek is fontos helyszíne. A Kecskeméti Nemzeti Színház célja, hogy minél inkább szellemi központként működjön a következő években is.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor