Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Két magyar opera-ősbemutató az Eiffel Műhelyházban
2023-11. szám

A világhírű operaszerző, Eötvös Péter Valuska című, első magyar nyelvű operája és Pacsay Attila Artaban című, különleges adventi szeánsza 2023. december 2-án és 9-én mutatkozik be a Magyar Állami Operaház kortárs játszóhelyén.

Egy alföldi kisváros lakói egyre inkább érzik a közelgő katasztrófa nyugtalanító jeleit. A zűrzavart csak fokozza a városba érkező bizarr vándorcirkusz, aminek egyetlen érdemi látványossága egy óriási kitömött bálna. A cetet és a cirkusz Hercegnek nevezett, kistermetű szónokát idegenek vészjósló, erőszakos tömege követi. Közéjük keveredik az ártatlan és naiv postás, Valuska is…

Napjaink világszerte legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője, Eötvös Péter 13. operájának témájául egy ugyancsak világhírű magyar író, Krasznahorkai László 1989-ben megjelent Az ellenállás melankóliája című regényét dolgozta színpadra. A könyvből 2000-ben filmváltozat is készült egy ugyancsak nemzetközileg elismert alkotó, Tarr Béla rendezésében, Werckmeister harmóniák címmel, ami látványvilágában áttételesen ugyancsak hatott az alkotókra.

A Magyar Állami Operaház felkérésére komponált művet a fiatal rendező, Varga Bence viszi színre, aki korábban ugyancsak az Eiffel Műhelyházban rendezte meg Dohnányi Simona néni és Hubay A cremonai hegedűs című egyfelvonásosait. Ifjú alkotótársaival, az operaházi családi kötődéssel rendelkező Devich Botond díszlettervezővel és Huszár Kató jelmeztervezővel, a zeneszerzővel szoros együttműködésben alkották meg a mintegy másfél órás darab színpadi változatát, ami realisztikus és groteszk elemek ötvözetével idézi meg a Kádár-kori Magyarország külsőségeit.

Az előadás címszerepét Haja Zsolt alakítja, aki két hónappal korábban egy másik világhírű magyar szerző, Kurtág György Fin de partie (A játszma vége) című, első operájának magyarországi bemutatóján is nagy sikerrel működött közre. Mellette a főbb szerepeket Miksch Adrienn (Plfaumné), Szabóki Tünde (Tünde) és Hábetler András (Tanár úr) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) a többszörösen díjazott operaházi korrepetitor-karmester, Szennai Kálmán vezényli. A Valuska a 2023. december 2-i világpremiert és ősbemutatót követően az idei évadban még négy alkalommal, december 8-án, 10-én, 15-én és 17-én látható az Eiffel Műhelyházban.
hirdetés


A karácsonyi ünnepkör a keresztény világban Jézus születéséről szól. A kétezer éves evangéliumi történethez számos legenda és monda is kapcsolódik. Az újszülöttet köszöntő három napkeleti bölcs története közismert, ám az őket vezérlő csillag egy negyediket is elvezetett volna Betlehembe, viszont ő már a többiekkel való találkozást is lekéste. 33 éven át fut a történések nyomában a legbölcsebb, Artaban, és vinné ajándékát Jézushoz. Vajon miért mulasztott el egy egész életet? És va­jon tényleg elmu­lasz­totta-e? A kérdésekre adható válaszokban is segítséget nyújthat a különleges előadás, amely dr. Ókovács Szilveszter főigazgató kon­cepciója nyomán valósul meg az Eiffel Műhelyházban. Az ünnepi szeánszként, hangjátékként is értelmezhető produkció sötétben ját­szódik, a résztvevők pedig bekötött szemmel, nyugágyban követhetik végig az eseményeket.

Az előadás zenéjét Pacsay Attila szerezte, aki szimfonikus és kama­razenei művei mellett elsősorban filmzenéivel vált ismertté. M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt Maestro című animációs kisfilmje óta dolgozott Szabó István, Rofusz Ferenc, Gárdos Péter, Szász Attila és Bergendy Péter alkotásain is, legutóbb bemutatott munkája pedig Koltai Lajos Semmelweis című filmjében szerepel. Az Artaban mesélője Rátóti Zoltán, közreműködik Fülep Máté, Fried Péter, Kovács István, Kriszta Kinga, Létay Kiss Gabriella és Najbauer Lóránt, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekarából összeállított kamaraegyüttes, amelyet a tehetséges fiatal karmester, Dubóczky Gergely vezényel. Az Artaban szeán­szait 2023. december 9-én, 10-én, 16-án és 30-án tartják az Eiffel Műhelyházban.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor