Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Nagyon fontos, hogy felfedezzük azt az oldalunkat, ami nem materiális, ami a lelkünk”
2023-11. szám

Nemes Zsófia 20 éve vezeti a nemzetközileg elismert kortárs táncegyüttest, a PR-Evolution Dance Companyt. A kiváló szakember és kiemelkedő tehetségű táncosokból álló társulata ettől az évből kezdve a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen égisze alatt, önálló tánctagozatként folytatja a
munkát. Az eddigi tapasztalatokról és a következő bemutatóról beszélgettünk az alkotóval.

Az év júliusában érkeztél Debrecenbe, hogy a Csokonai Nemzeti Szín­házban megkezd a munkát, mint az újonnan létrejött tánctagozat, a PR-Evolution Kortárs Táncegyüttes vezetője. Hogyan érzed magad a városban, az eddigi tapasztalataid alapján hogyan fogadja a kortárs táncelőadásokat a debreceni közönség?
N. Zs.: Nagyon jól érzem magam Debrecenben. Elindult az évad, októ­berben, a MagdaFeszten volt alkalmunk először bemutatkozni a kö­zön­ség­nek a Blue men – …és fehér című előadásunkkal. Nagyon pozitív volt a fogadtatása, nagyon jó visszajelzéseket kaptam. Ugyan­akkor ez a kezdeti időszak nehéz, mert most kell letennünk az alapokat a tánctagozat további működéséhez, a közönséggel való kommunikációhoz, hogy újra behozzuk őket a tánccal a színházba. Hosszú évek óta nem volt tánctagozata Debrecennek, így most újra meg kell találnunk az embereket, hogy megismerjenek minket. Sok munkával jár ez, így a városban magán­em­ber­ként még nem sokat tudtam időzni, de majd ennek is eljön az ideje.

A következő előadásotok valódi premier lesz, hiszen itt a Csokonai Nemzeti Színházban lesz először látható A teljesség felé című táncelőadás december 8-án, amely – ahogyan a darab ajánlójában fogalmazol – „Weöres Sándor ihletésében az ember, mint a világba vetett porszem egzisztenciális nyugtalanságát tárja elénk”. Hogyan esett erre a Weöres-műre a választásod?
N. Zs.: Weöres szellemisége irányadó számomra, egyfajta használati útmutatás az életemhez. A tánc­e­lőadás révén azt igyekszem továbbítani a közönségnek, amit ez a mű fogalmaz meg arról, mi az em­ber­ség, mi az, ami az életben valójában fontos, ami egy szeretetalapú világ megteremtése. A könyvben nincsen történés, érzeteket kell átadnunk, amik hozzá kapcsolódnak, ezen a feladaton dolgozunk most. Egyelőre keressük a formanyelvet, fokozatosan alakulnak ki a képek. Azért fogott meg ez a mű, mert na­gyon aktuális a mondanivalója, nagyon fontos, hogy felfedezzük azt az oldalunkat, ami nem materiális, ami a lelkünk. Bele vagyunk ragadva ebbe a világba, nagyon anyagi szinten gondolkodunk. Viszont a szeretet megfoghatatlan, nem anyagiasítható és mégis létező dolog, a legfontosabb a világon. Ezért nagyon fontos és aktuális a mű üzenete, hiszen arról beszél, hogy van más út, van választás, vegyük észre azokat a tulajdonságainkat és azokat a részeinket, amik nem megfoghatóak, mégis ott vannak a mindennapi életünkben. Ezeket az érzeteket próbáljuk átadni a tánc szintjén, párhuzamba állítva az élet két oldalát: amit már elhagyhatunk, és ami még vár ránk, amit keresünk, amire vágyunk.
hirdetés

Hogyan kell elképzelnünk a próbafolyamatot? Zenére próbáltok? Hogyan instruálod a táncosaidat?
N. Zs.: Egyelőre még a zeneválasztás is alakul, így nem a zene a meghatározó a próbák során. A táncosokat szeretem tudattalanul belevinni a folyamatba, nem kell, hogy előre tudják, hová megyünk. Természetesen elmondom nekik, hogy milyen gondolatok járnak a fejemben, de a mozdulatok aztán a közös munka során nyerik el a formáikat. Ők javarészt külföldiek, de ez nem akadálya annak, hogy kapcsolódjanak a Weöres-műhöz, hiszen teljes mértékben nemzetközi az üzenete, a közös világunkról szól. Hogy ez a kapcsolódás mennyire megy könnyen a számukra, egyénileg változó, függően attól, hogy ki honnan közelít hozzá a maga élete, érzelmei alapján. Hiszen mindannyian más és más színeit kép­vi­seljük az életnek és a megértésnek.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor