Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Goldoni Mirandolinája látható az Art-Színtérben Szulák Andreával a címszerepben
2023-11. szám

Idén nyáron Taliándörögdön nagy sikerrel mutatták be az Art-Színtér és a Művészetek Völgye közös produkcióját, a Mirandolinát. Goldoni sodró lendületű zenés vígjátéka a fővárosban október 10-én volt először látható az Art- Színtér színpadán, parádés szereposztásban. A címszereplő
Szulák Andrea mellett a főbb karaktereket Szemenyei János és Kautzky Armand alakítják, az előadást Pozsgai Zsolt rendezte.

Az Art-Színtér 2021 óta van jelen a hazai színházi palettán, számos bemutató kötődik már a nevükhöz, többet között a Három magas nő, a Mr. és Mrs. vagy Csukás István klasszikus meséje, A téli tücsök meséi. Az Art-Színtér 2023 februárjában saját játszóhelyet nyitott az Árpád fejedelem útján. A játéktér izgalma, hogy a színészeket szinte (és szó szerint is) az orrunk előtt láthatjuk. A kis kamarateremben valami varázslatos energiák szabadulnak fel estéről estére, hiszen a kis térből fakadóan a színészek játékát még soha nem érezhettük ennyire valódinak.



A Művészetek Völgyével az Art-Színtér nem először dolgozik együtt, hiszen 2022-ben Janza Kata és Szabó P. Szilveszter főszereplésével, Somogyi Szilárd rendezésében a Mr. és Mrs. című előadás premierje volt látható a fesztivál nyitó napján, mely azóta is nagy sikerrel fut az Art-Színtér műsorán.

Az idei évi közös bemutató Goldoni klasszikusa, a Mirandolina volt, melyben Pozsgai Zsolt, a rendező egy merész ötlettől vezérelve ügy döntött, felhagy a szokásos sztereotipizált „kiemelkedően fiatal fogadósnő” szereposztással, és egy tapasztalt, tehetséges színésznőre bízza a szerepet, így lett Szulák Andrea Mirandolina, a fogadósnő. A darabot eredetileg Goldoni 1752-ben írta, így fontos volt, hogy a rendező, aki egyben a darab dramaturgja és fordítója is, az egész művet újrafordította, átdolgozta, így igazán mai előadást sikerült belőle létrehozni. A további szerepekben is parádés a szereposztás, hiszen olyan művészek jelennek meg az előadásban, mint Szemenyei János, Kautzky Armand, Laki Péter, Marjai Virág, Kisfaludy Zsófia és Fecske Dávid.

Szulák Andra maga így vélekedett az előadásról még a próbafolyamat kezdetén: „Én pedig elég nyitott vagyok, hogy elhiggyem nekik, és belevágjak az általuk kínált kalandokba. Aztán mindig munka közben, folyamatában válaszolom meg magamnak a kérdést, mit kell tennem, hogy meg is feleljek az elvárásnak, a megelőlegezett bizalomnak”. Utólag pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy nagyon is megérdemelt bizalom volt, mind a címszereplőnek, mind pedig az egész szereposztásnak, hiszen fergeteges, humoros, de tartalommal megtöltött előadás született végül.
hirdetés

Az előadás bemutatója még a Művészetek Völgyében volt a nyitó napon, azóta számos alkalommal láthatta a közönség már Budapesten az Art-Színtérben is.

A darab története szerint egy fogadóban vagyunk, ahol a fogadósnő (Szulák Andrea) miatt lakik ott egy gazdag (Kautzky Armand) és egy szegény gróf (Laki Péter), akik egymással vetekednek a nő szerelméért. Mindketten megvetik a fiatalabb nőket, csak az érett asszonyt szeretik. Érkezik egy Lovag (Szemenyei János), aki viszont megveti a nőket, semmire sem tartja őket, irtózik mindegyiktől. Mirandolinát felbosszant­ja ez a nőgyűlölet, és elhatározza, magába bolondítja a férfit. Ehhez segítségül vesz két állástalan színész­nőt (Kisfaludy Zsófia és Marjai Virág), hogy megtréfálja a grófokat és a lovagokat is, és elindul az őrület. A darab pergős jelenetei számos humor forrása, mely garancia arra, hogy a néző igazán jól érzi magát.

A darab díszlete és jelmezei Rákay Tamás tervező munkáját dicsérik, aki egybe tudta ötvözni a modern, kis térben való játékot a klasszikus, kosztümös színházzal. A jelmezek többségéről az ember nem tudja eldönteni, hogy egy olasz divatház kollekcióját nézi, vagy Goldoni darabját, a Mirandolinát látja a színpadon.

Az Art-Színtér és Művészetek Völgye közös előadása továbbra is műsoron marad, az Art-Színtérben a decemberi előadásra már kaphatóak a jegyek, hamarosan pedig érkeznek a januári időpontok is.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor