Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Duna Művészegyüttes kortárs néptánc-színházi produkciója a Nemzeti Táncszínház színpadán
2023-12. szám

A Duna Művészegyüttes hazánk egyik hivatásos néptáncegyüttese, melynek repertoárjában az autentikus néptánc előadások mellett fontos helyet foglalnak el a néptáncot és a kortárs táncot ötvöző táncszínházi bemutatók is. A Makovecz Imre építészeti művészete előtt tisztelgő Héttorony
című produkció egy kortárs néptánc-színházi előadás, melyet decem­ber 28-án a Nemzeti Táncszínházban láthat a közönség.

A különböző művészetek összekapcsolása nem idegen a Duna Mű­vészegyüttes számára. Amikor a Héttorony legenda szimbolikáját alakították színpadra, tudták, hogy Makovecz Imre gondolkodásmódját és művészetét kell megjeleníteniük. A Kárpát-medence népi művelt­sége, a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyainak ölelésében. Makovecz Imre életművét is ilyen kincsnek nevezhetjük, a Duna Művészegyüttes pedig ezt méltó­képpen jeleníti meg a színpadon.

A Duna Művészegyüttes Héttorony című táncszínházi előadása arra vállalkozik, hogy a Mester gondolkodásmódját, műveinek komplexitását a tánc nyelvén fogalmazza meg.

Ahhoz, hogy nemzeti identitásunk megmaradjon, fontos, hogy merítkezzünk a múltból, fontos, hogy a múlt értékeit is beépítsük a mába, ettől működni fog egyfajta kontinuitás. Talán ez a legjelentősebb üzenete a Héttorony legendának. E gondolat köré épült Makovecz mester művészete is az építészet terén, illetve a néptánckoreográfusok is ugyanezt a gondolatot képviselik alkotásaikon keresztül. Ennek a jegyében hoztak létre kiváló koreográfiákat, így az ő szellemi örökségük iránti tiszteletadás is megjelenik a Héttorony című előadásban.
hirdetés

A néptáncszínpadtól nem idegen az élőzene, hiszen a Duna Művészegyüttes autentikus néptánc előa­dá­sait is mindig saját zenekaruk, a Göncöl zenekar kíséri élőben. Sőt, az együttes több néptánc-színházi előadására is jellemző, hogy élőzenére épül, például a Solus Christus, az Elmúlt időkből – Bartók & Folk vagy a Barocco Rustico. Az élőzenének különleges ereje van a színpadon, így természetes, hogy a Héttorony című előadás is ilyen gondolat mentén épült fel. Az együttes zenekara az Etnofon Zenei Tár­sulással és Vecsei H. Miklóssal közösen dolgozza fel és adja elő Kiss Feri különleges energiájú zenéit, melyek a tánccal és a látványvilággal együtt izgalmas fúziót alkotnak a színpadon.

„...a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kínálgatni… Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szőlőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket...” – Ipolyi Arnold

Az előadás zeneszerzője, zenei rendezője Kiss Ferenc, zenei szerkesztők Novák Péter és Küttel Dávid. A jelmezeket Túri Erzsébet tervezte, koreográfusként dolgozott a produkcióban Appelshoffer Já­nos, Fitos Dezső, Foltin Jolán, Horváth Zsófia, Juhász Zsolt, Kocsis Enikő, valamint Mihályi Gábor. Tánckarvezetők Bonifert Katalin és Soós Gyula András, rendező-koreográfus: Juhász Zsolt. Előadja a Duna Művészegyüttes, az Etnofon Zenei Társulás és Vecsei H. Miklós.

Részletek a Nemzeti Táncszínház weboldalán.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor