Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Az Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben
2023-12. szám

A 2024-es nyári szezonban Giuseppe Verdi remekművét, az Aidát tűzik műsorra a Szent­mar­gitbányai Kőfejtő színpadán. Verdi időtlennek számító klasszikusának Thaddeus Strassberger lesz a rendezője, míg a jelmezeket Giuseppe Palella tervezi. A premiert 2024. július 10-re tűzték ki, és
előadást augusztus 25-ig összesen huszonnyolc alkalommal játsszák. A 2023. december 24-ig tartó karácsonyi akció keretében minden vasárnapi előadásra 20%-os kedvezménnyel kaphatók jegyek a Xmasaida24 kód megadásával.

Strassberger és Palella régóta dolgoznak együtt, nevükhöz fűződik a Szentmargitbányai Kőfejtő 2021-es, nagy sikerű Turandot produkciója is. Verdi az opera komponálásakor elmélyedt Egyiptom történelmében. Alkotópárosunk munkamódszerének is szerves része a részletekre kiterjedő kutatómunka, így Strassberger ellátogatott Kairóba. Kutatásai során találkozott a Középbirodalom korabeli koporsóinak oldalán a jellemző képekkel, valamint egy kék és egy fekete kanyargó utat ábrázoló térképpel kiegészített halotti beszéddel, az ún. Két út könyvével. Egyesek szerint ez valamiféle útmutatás a halott számára – hiszen a halál csak egy átmeneti állapot az örök élet felé –, hogy hogyan juthat el Ozirisz és Ré birodalmába a veszélyekkel teletűzdelt vizes vagy szárazföldi úton. Ezek az elemek inspirálták Strassberger látványos, a kőfejtő rámpáiról nézve egy nyitott egyiptomi sírt ábrázoló színpadképét. A kőfejtőre reflektálva szerep jut a színes féldrágaköveknek is, így az alabástromnak vagy éppen a Nílus kékjét megjelenítő lapis lazulinak. A díszlet különleges elemét képezik a holtnak tűnő piramisok közé életet varázsoló vízeffektusok. A vizes elemeket a 2024-es párizsi olimpiai játékok látvá­nyos nyitóműsorán is dolgozó CRYSTAL nevű cégnek a segítségével valósítják meg, amely egyébként a magyar közönség előtt sem ismeretlen, hiszen ők alkották a 2017-es budapesti úszó világbajnokság dunai vizes show-ját.

Ezzel a látvánnyal harmonizálnak majd Giuseppe Palella egyedi és részletgazdag jelmezkreációi. A fény­tech­nika és az effektek tervezésére Driscoll Otto világítástervezőt kérték fel. Egymás után harmadszorra irányítja majd Ran Arthur Braun az egyes jeleneteket látványos elemekkel aláfestő és teljes erőbedobással dolgozó kaszkadőrök csapatát.

A karmesteri pultnál az a mexikói származású Iván López Reynoso áll majd, aki kezdetben Gellya Dubrovánál tanult hegedülni és Alexander Pashkovnál zongorázni, a kórusvezetést pedig Jorge Medinánál sajátította el, míg zenekari karmesteri tanulmányait Gonzalo Romeu-nál végezte kitüntetéssel. Jövő nyáron először vezényli majd a szentmargitbányai operaelőadás nemzetközi élvonalbeli operaénekesekből álló csapatát.
hirdetés

Aida, az etióp királylány szerepében három kitűnő szopránt hallhatunk majd, Leah Crocettót, a 2022-es Nabuccóban brillírozó Ekaterina Sannikovát, valamint Leah Gordont. A Grammy-díjas Leah Crocetto idén a Metropolitan, majd a Sydney-i Operaház színpadán alakította óriási sikerrel Aida szerepét. Radamesz hadvezér szerepét három fiatal tenor, Hovhannes Ayvazyan, Jorge Puerta és Mikheil Sheshaberidze veszi át. Aida riválisát, Amneriszt, Raehann Bryce-Davis, Kseniia Nikolaieva és Sofija Petrović keltik életre.

Amonazro, etióp király szerepében Leo Ant valamint Nagy Zoltánt láthatjuk, Ramfis főpap szerepén pedig Jongmin Park és Insung Sim osztoznak. Ivan Zinoviev és Artyom Wasnetsov alakítják az egyiptomi királyt. A főpapnő szerepében a csodás Melissa Purnellt hallhatjuk majd. A fellépők közül hárman, Jongmin Park, Ivan Zinoviev, valamint Leo An korábbi, szentmargitbányai sikeres fellépéseiknek köszönhetően kaptak most is meghívást.

A magyar zenészekből álló Piedra Fesztiválzenekar lesz 2024-ben is az operaelőadások rezidens zenekara, az ő előadásukban csendülnek fel Aida lírikus áriái, Radamesz románca vagy a második felvonás győzelmi jelenete. A Philharmonia Chor Wien együttesét a korábbi években már sokszor bizonyító Walter Zeh vezényli. A lehető legtökéletesebb hangzás miatt a zenekar nem egy zenekari árokban és a kórus nem a színpadon, hanem egy külön a számukra épített épületben játszanak, ezért is van nagyon nagy szerepe a túlnyomórészt magyar jelentkezőkből álló statiszták és kaszkadőrök csoportjának.

Az opera cselekménye az ókori Egyiptom és az etióp királyság közötti háborúban zajlik, bemutatójára ár­nyé­kot vetett a porosz-francia háború, és témája a napjainkban történő szomorú aktuálpolitikai események miatt sajnos ismét időszerű.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor