Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Mit ér a színész, ha fiatal? – Bátrabban tárja ki a múlt kapuit és bizakodóbban tekint a jövőbe
2023-12. szám / Gáspár Kinga

Különös kegyelme a sorsnak, ha már egészen fiatalon lehetőségünk nyílik sorsfordító talál­ko­zásokra. Ifjú művészek számára pedig létfeltétel időben találkozni elmélyülésre késztető szere­pekkel, rendezővel – főként manapság, a szórakoztató, öncélúsággal nem hiába vádolt színházi
kultúrában. Andrási Attila Jászai Mari-díjas rendező, az Udvari Kamaraszínház alapítója bámulatos érzékkel válogatta össze az érlelődő tehetségeket, akik nemcsak a színpadon, de társulatként is kiváló csapatot alkotnak.



„A Hazajáró narrátoraként korábban is foglalkoztatott az elcsatolt területek sorsa, történelme. Ennek kapcsán találkoztam Attilával is, és nagyon megörültem, amikor felkért egy beugró szerepre, hiszen teljes mértékben tudok azonosulni a színház vállalt küldetésével. Végül Attila marasztalt – Dr. Csernátoni szerepével – a Megmaradnira is. Úgy érzem, nagyszerű szerepek várnak még rám ebben a színházban” – mondja Tokaji Csaba, aki idén csatlakozott a társulathoz.

„A Fehér Szarvas főszerepét és a Kié ez az ország? egyik szerepét kaptam meg rögtön az első szerep­lőválogatás alkalmával. Határtalanul boldog voltam, hiszen fantasztikus szerepekkel indulhattam ebben a színházban, és emberileg is egy nagyon befogadó közösségbe csöppentem. Ma már minden darabban játszom, ami az Udvari Kamaraszínházban színpadra kerül. Minden, amire szakmailag eddig vágytam, itt teljesült” – mondja Tóth Zsuzsi színművésznő, aki 2019 óta tagja a társulatnak.

„Végzős voltam Kaposváron, amikor eljöttem az Udvari Kamaraszínház szereplőválogatására. Az azóta eltelt több mint egy társulati év csak megerősítette bennem, hogy jó helyen vagyok. Muravidéki, lendvai születésű magyar színészként nemcsak értem, de át is éltem azt, amiről az Udvari Kamaraszínház darabjai szólnak” – mondja Pál Péter színművész, akinek harmadik, Túlföld című verseskötetét is a színházban mutatták be.

„Elsősorban énekesnőként ismertem magam, mellette a Thália Tanodában tanultam, amikor találkoztam Andrási Attilával, aki felkért a Fehér Szarvasban Fáni szerepére. Hatalmas bizalom, hogy meglátta bennem a színészt, főként hogy rögtön utána az Anjou főszerepét kaptam meg Nápolyi Johannaként, majd A világ és a vége Julikáját formálhattam meg. Az éneklés továbbra is meghatározó számomra, de most már a színészetről sem tudnék lemondani” – mondja Orbán Borbála, az Udvari Kamaraszínház egyik legígé­retesebb tehetsége.

„A szabadúszó létből horgonyoztam le az Udvari Kamaraszínházban, és nagyon jól érzem itt magam. Azt gondolom, hogy a történelmi múlt feltárása mindig nemcsak hiánypótló és nagyszerű színházi feladat, de garancia is arra, hogy a témák, amiket feldolgozunk, nem avulnak el: a történelem mindig aktuális marad” – mondja Illés Dániel színművész, aki a prózai szerepek mellett örömmel nyúl a magyar líra remekeihez is.
hirdetés


„A Megmaradni Rékája az első szerepem az Udvari Kamaraszínházban. Az egyetemi évek alatt sok mindent kipróbáltam, de leginkább arra vágytam, hogy bekapcsolódhassak a klasszikus színházi működésbe. Nagyon szeretem, ahogy Attila dolgozik velünk: miközben tanít és mesél a korról, a figuráról, engedi, hogy kiderüljön, mi hogy működünk abban az állapotban, mit hoz ki belőlünk a feladat. Ez nagyon inspiráló” – mondja Hevesi Tóth Evelin, a társulat egyik legújabb tagja.

Minden szavukból kicseng, mennyire mély igénye a mai ifjúságnak a hiteles témafeldolgozás, az őszinte kötődés és a valódi közösségi élmény. Ezt élhetjük át mindannyian az Udvari Kamaraszínház előadásain.


Januári műsor:

– 9. – 19:00, Budapest (Altemplom) – Halottak napjától virágvasárnapig
– 13. – 19:00, Budapest (Altemplom) – Megmaradni
– 17. – 13:00, Pécs (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma) – Anjou – A liliom útvesztői
– 18:00, Pécs (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma) – Anjou – A liliom útvesztői
– 24. – 19:00, Budapest (Altemplom) – Megmaradni
– 29. – 19:00, Magyarkanizsa – Anjou – A liliom útvesztői


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor