Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Legyetek jók, ha tudtok – Emlékezetes családi színházi élmény a Soproni Petőfi Színházban
2024-01. szám

Igazi családi, emlékezetes élményt kínál több generációnak a Soproni Petőfi Színház a Legyetek jók, ha tudtok látványos, zenés előadással, amit január végén mutattak be a leghűségesebb város teátrumában Eperjes Károly főszereplésével.

– Ami ebben a darabban Fülöp atyának és Cirifischiónak a találko­zása, a közös történetük, a gyerekcsapat útja, és amilyen légkörben volt a világ körülöttük akkor, most is ez vesz körül bennünket, csak kicsit másként. Felfokozottan, hasonlóan, amikor talán elfelejtjük: jó­nak lenni jó. Legyen ez a mű igazi családi darab és színházi élmény mindenki számára – mondta Eperjes Károly, a Soproni Petőfi Színház művészeti tanácsadója, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki Néri Szent Fülöp atyát játssza. Az előadást Nagy Viktor, Jászai Mari-díjas, érdemes művész rendezte.

Eperjes Károly így vallott a darabról:

– Miért tartotta fontosnak, hogy ez a darab szerepeljen a soproni szín­ház műsorán?
– Amikor felvázoltam a fenntartónak, a mecanatúrának, hogy milyen évadot képzelek el, nagyon megö­rül­tek ennek a darabnak is. Gondolatiságának, annak, amit hordoz üzenetében, tanulságaiban, hogy több ge­ne­rációhoz, családokhoz tudunk szólni a színház nyelvén egy szép, tanulságos történettel. Szeretem ezt a művet. Megkockáztatom halkan, Vajda Katalin szövegével szerintem jobb lett mélységében, sűrűségében, mint a népszerű filmes feldolgozások, mert azok főként dokumentarista megközelítéssel bírtak. Ez a színhá­zi adaptáció pedig sok finomságot tartalmaz, jó színészi feladatokkal. Ami pedig fontos, összeköt családokat.

– Fülöp atya tehetséges színész, vagy nagy a hite?
– Mindkettő. A hite Istenben megkérdőjelezhetetlen volt, a színészi képességeit pedig arra használta, hogy a maga mellé fogadott gyermekcsapatot vigye a hit, a jó, az egyház felé.

– Lehet mottó az ön életére ez a darab?
– Mindenkinek lehet. Olyan ez, mint Móricz Zsigmondtól a Légy jó mindhalálig. Ez egy olaszos változat, de minden embernek feladata ez: jónak lenni jó.
hirdetés

Egy szép, világszerte ismert történet elevenedik meg a soproni színpadon, amely több generációt kísért már el eddig is az életben. Az 1500-as évek Rómájában játszódó, zenés színdarab Néri Szent Fülöp életét dolgozza fel, aki nem szabályok szerint éli meg a hitét, hanem puszta jósággal, és ezt tanítja a koldus gyerekeknek is. Ez azonban felingerli a sátánt, aki hatalmát látja veszélyben. Megindul a jó és a rossz küzdelme, melynek központjában Cirifischio, az éles eszű, melegszívű, római utcagyerek áll. A történet különlegessége az a kapcsolat, amely az utcagyerekek és az atya között szövődik, amelyben nem a felnőtt tekintélye, hanem az egyenlőségből fakadó szeretet a mérvadó. Néri Szent Fülöp rendkívül népszerű volt. A körülötte élők szerették a vidámságát, humorát, melegszívű tanítónak, nagy formátumú komé­diás­nak tartották. Nem a karriert kereste, hanem a jót, amelyről azt akarta hinni, hogy romlatlanul ott lakik a gyerekekben.

A darabban 26 gyerekszereplő játszik. Fülöp atyát Eperjes Károly alakítja. Cirifischiót Papp Attila, Leo­net­tát Dienes Blanka, Ignác atyát Lux Ádám játssza. Sixtus pápa, illetve Isten szerepében Kovács Frigyes látható. Jacomót Pintér Gábor, a mór nőt Szőcs Erika alakítja. A bíboros szerepében Savanyu Gergely lép színpadra. Elia, szabómester: Marosszéki Tamás. A hóhér: Major Zsolt. Fulgenzio: Wischer Johann. Parancsnok: Kiss Noró, Első római kurtizán: Rudolf Teréz Lilla. Második római kurtizán: Molnár Anikó.

A díszlettervező Jasenko Conka, a jelmeztervező Rátkai Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes művész. A zene Angelo Branduardi munkája. Zenei vezető: Lázár Zsigmond. Korrepetitor: Horváth Enikő Sára. Koreográfus: Gyenes Ildikó. Koreográfus asszisztens: Holzmann-Szalai Dóra. Súgó: Szele Julianna Lívia. Koordinátor: Harasztovics Kornélia. Ügyelő: Kiss Noró. Magyar színpadra alkalmazta: Vajda Katalin. Rendezőasszisztens: Simon Andrea. Rendező: Nagy Viktor, Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

A darab februári játszási időpontjai a Soproni Petőfi Színház honlapján olvashatók: www.soproniszinhaz.hu







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor