Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Jókai Színház is megemlékezik Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulójáról Elkezdődtek a Munkácsy, a festőfejedelem című musical próbái
2024-01. szám

Békéscsaba nagy erőkkel készül idén Munkácsy Mihály 180 évvel ezelőtti születésének évfor­du­lóját megünnepelni. A megemlékezéssorozatból a Békéscsabai Jókai Színház sem maradhat ki: február 23-án mutatja be a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt Koltay Gábor Balázs Béla-
díjas, érdemes művész rendezésében.
Munkácsy Mihály (1844-1900) világhírű festőművész volt, akire méltán büszke Békéscsaba városa, hiszen elárvulása után itt élő nagybátyja, Reök István ügyvéd fogadta be. A városban megélt élményeit később fes­té­szetében is kamatoztatta, innen rugaszkodott a világhírig.
Ismerjük-e Munkácsyt? A festményeit talán, magánéletét kevésbé, bel­ső mozgatórugóit, motívumait alig. Dallos Sándor ötvenes években megje­­lent A nap szerelmese és Aranyecset című regényei a festőt állandó alkotásvágyban, testét és lelkét egyaránt igénybe vevő munká­ban ábrázolják a pálya kezdetétől egészen a betegség okozta hanyat­lá­sig. Most a festészethez és az irodalomhoz két újabb művészeti ág, a színház és a zene társul, hogy a fiatalkori szerelmektől a múzsák és mentorok hatásán át, a ceruzarajzoktól az életmű párizsi betelje­sü­léséig kísérhessük a 180 évvel ezelőtt született zsenit.

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta: a békéscsabai Mun­ká­csy-negyed befejezésének és felavatásának napján lesz a bemu­ta­tó, így nagyon különleges lesz ez az előadás. Elárulta, Bognár Zsolt és Kiss Stefánia 12 éve már bemutatott darabját egy kicsit átdol­goz­ták, és vállalkoztak „egy nagyon különleges dologra” is. A musicalt kettős szereposztásban játsszák, míg az egyikben Puskás Dániel játssza Paál László festőművészt, addig a másikban – Kocsis Dénest, a Budapesti Operettszínház vendégművészét váltva – ő alakítja magát Munkácsyt. Hasonlóképp: mikor Nagy Róbert nem Adolphe Goupil képkereskedőt alakítja, akkor ő játssza Paál Lászlót. „Nem tudom, ilyen volt-e már színházban; mindenesetre izgalmas lesz a próbafolyamat” – mondta Seregi Zoltán.
Koltay Gábor rendező megerősítette, hogy „szerzői jóváhagyással” némileg átdolgozták, kiegészítették a történetet. Szerette volna erőteljesebben hangsúlyozni, hogy hiába lett világhírű, Munkácsy sosem veszí­tet­te el a magyarságát. „Mindig abból táplálkozott, amit ifjúkorából hozott.”

Emellett beépítették a darabba azt az életrajzi tényt, hogy Munkácsy festette az akkor épülő Országház egyik termébe a Honfoglalás című festményt. „Ez fontos volt számára a hazatalálásban, és mindebben szerepe volt Jókai Mórnak. Ha már Jókai Színház, ezt ne felejtsük ki” – mondta a rendező.
hirdetés

Koltay Gábor az előadásról szólva elárulta: forgószínpad lesz, „a háttér nagy örömére sok átdíszítéssel”, de ettől nagyon látványos lesz a darab. Több jelenetnél megjelenik a színen egy nagy képkeret, abba klipszerűen vetíteni fognak: nemcsak Munkácsy-képeket, hanem korabeli városképeket, más festményeket vagy festményekről részleteket. Ezek a korabeli hangulatot, életstílust idézik meg.

Vesztergombi Anikó mintegy 80-100 jelmeze korhű lesz, az egyszerűbb, reformkori, zsinórozott Bocskai-ruhák a festő fiatalkorát, az előkelő lila, sötétkék és bordó ruhák az 1860-as évek Párizsát hozzák vissza a színpadra.

Puskás Dániel az olvasópróbán elmondta, már elkezdett készülni a szerepre, sokat olvas Munkácsyról, és nézegeti a festményeit is, a fény-árnyék hatások ábrázolása különösképp tetszik neki. Elárulta, musical­fő­sze­repet játszani mindig felelősség, ami most ráadásul dupla, hiszen kiemelkedő történelmi szemé­lyi­ségről van szó. Az, hogy Munkácsy karaktere vagy Paál Lászlóé áll-e hozzá közelebb, még nem tudta elmondani, hiszen a próbák ténylegesen csak január végén indulnak.

Addig a színészek készülnek a Macbeth bemutatójára január 26-án; és készül közben az új stúdiódarab, Az öltöztető is, amelyet február 2-tól láthat a közönség.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor