Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Magyarországi Német Színház bemutatása
2024-01. szám

Az 1983-ban alapított Magyarországi Német Színház (DBU) az ország egyetlen német nyelven játszó kőszínháza, amelynek fenntartója a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ).
Színházunk professzionális, német nyelvű színházi előadásokat kínál a magyarországi német kisebbség, a németül tanulók, a német nyelv­te­rü­letről származó külföldiek, valamint mindenki más számára, akik a német nyelvű kultúrára nyitottak.
Fő feladatai a német nyelv és a német nyelvű színházi irodalom ápo­lása és közvetítése, valamint a magyarországi németek kulturális ér­tékeinek és hagyományaink megőrzése. Egyúttal hídként is szolgál a magyar többségi és a német kisebbségi kultúra között. Az előa­dá­so­kat magyar nyelven feliratozzuk.
A repertoár minden évadban tartalmaz klasszikus és kortárs darabokat a felnőtt és tizenéves közönség számára, egy osztálytermi darabot és egy színpadra alkalmazott mesét a kamaszok és kisgyermekek szá­má­ra. Színházpedagógiai programjaink révén nagy hangsúlyt fektetünk az oktatási intézményekkel való együttműködésre és a fiatalok színhá­zi nevelésére.
A DBU csapata minden előadásával rendszeresen járja a vidéket, Bu­da­pesten is rendszeresen játszik. Jó szakmai és partneri kapcso­la­to­kat ápolunk a német nyelvterületen élő és/vagy működő szerzőkkel, társulatokkal és színházakkal, melyek révén nemzetközi együttmű­kö­dé­sekben veszünk részt.
A DBU társulata német, osztrák és magyar színészekből áll. Német, osztrák, magyar és szerb rendezőkkel, valamint díszlet- és jelmezter­ve­zőkkel dolgozunk együtt, így folyamatosan érnek minket új impul­zu­sok a nemzetközi színházi világból is.
A DBU magáénak érzi a „sokféleség egysége” európai gondolatot, melyet megőrizve kíván hosszú távon fennmaradni Magyarországon a német nyelv és kultúra egyik fontos és meghatározó centrumaként.

Ízelítő a 2023|24-es évad repertoárjából:

Meseelőadás 5 éves kortól: Hamupipőke
A Hamupipőke bemutatja, hogyan válik egy kitaszított, elhagyott lány gyönyörűszép hercegnővé, és ezzel a reménybe vetett hit létjogosultságát hinti el a szívünkben. Öt színész kalauzol minket végig a történeten úgy, hogy ők játsszák a történet összes szereplőjét a mesélő galamboktól a gonosz mostoháig.

Klasszikus vígjáték: Szentivánéji álom
Mesénk Athén kapuinál egy varázslatos erdőben játszódik az éj sötétjében, ahol Oberon tündérkirály és felesége, Titánia uralkodnak. Ebbe az erdőbe menekül két fiatal szerelmespár szüleik szigora és az athéni törvények hatalma elől. Miközben egymás keresik, úgy összezavarodnak egy tündérvarázslattól, hogy szerelmük is csorbát szenved.

Zenés komédia: Viszlát, Mama!
Ki ne hibáztatta volna már a szüleit a saját boldogtalanságáért? A karrier stagnál, a pénz kevés, ráadásul az anya öreg, és „az élet halálos betegség, aminek az öregedés az első tünete”. A történetben szereplő három testvér gyakorlatiasan kívánja megoldani a helyzetet. Míg végül a való élet közbeszól... Vicces? Tra­gikus? Mindkettő!
hirdetés

Audio-séta: Nehéz csomag
Az audio-séta több szereplő történetén keresztül meséli el a magyarországi németek életének döntő pillanatait az 1941-es népszámlálástól az 1946-os kitelepítésig. A jelenetekben bemutatott események a valóságon alapszanak, de azokat az alkotók a színházi előadás számára továbbgondolták és fikciona­li­zálták.

Osztálytermi darab 14 éves kortól: Amit tudni vélünk
Theo és Alexis barátok. Amikor Theo nagynénje koronavírusban váratlanul meghal, Theo az interneten kezd a miértekre válaszokat keresni. Rövid idő alatt számos alternatív magyarázatot talál, és új nézeteket tesz magáévá. Vajon megmenthetik-e még barátságukat Alexisszel növekvő világnézeti különbségeik ellenére? Az előadás részét képezi egy színházpedagógiai foglalkozás.

Információk, aktuális műsor: www.dbu.hu, www.jegy.hu
Social media: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok.


Budapesti előadásaink soron következő időpontjai a Bethlen Téri Színházban:
2024. február 15. – Szentivánéji álom; március 12. – Nehéz csomag; április 4. – Viszlát, Mama!; május 14. – Hamupipőke.







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor