Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
MOST FESZT – MOnodráma és STúdiószínházi előadások FESZTiválja a tatabányai Jászai Mari Színházban
2024-02. szám / Tompos Vince

Tizedik alkalommal rendezik meg a tatabányai Jászai Mari Színházban a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált, a MOST FESZT-et. A vidéki, a független és a határon túli társulatok mo­nodráma és stúdiószínházi előadásait felvonultató seregszemle versenyprogramjában öt nap
alatt tizenegy produkciót láthatnak az érdeklődők. Az előadások a hagyományoknak megfelelően szakmai és közönségzsűri előtt is megmérettetnek. A március 20-24. között megrendezett jubileumi fesztiválról a színház produkciós vezetőjét, Juhász Károlyt kérdeztük.

Csakúgy, mint minden évben, a MOST FESZT-be bekerült darabokat idén is a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója, művészeti főtit­kára és produkciós vezetője választotta ki. Mekkora merítésből szelek­táltak, és mit érdemes tudni a darabokról?
J. K.: Összesen harminc stúdióelőadásból választottunk ki ötöt, húsz monodráma jelentkezésből pedig szintén öt darabot. A versenyben szerepelnek olyan monodrámák, amelyek irodalmi élmények alapján születtek. Ilyen például az Ady és Adél – Lázálmok az életünkből című, amely Léda utolsó, halála előtti visszaemlékezése – ezt a monodrámát Farkas Ibolya előadásában láthatják az érdeklődők. A Szabad-ötletek jegyzékét Sütő András feldolgozásában mutatjuk be, a Született: Wágner Emese a MaNNa Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Füge Produkció közös előadásaként valósul meg. A kiválasztott monodrámák vagy személyes történeteket mesélnek el, vagy aktuális társadalmi kérdéseket fogalmaznak meg. A Jókedvvel, bőséggel című előadást a covid-világjárvány szülte – egy roppant humoros, ám elgondolkodtató történet. A Monarchia utolsó hóhéra voltam című előadást a Pécsi Nemzeti Színház vezető színésze, Stenczer Béla adja elő; versenyen kívüli kísérőprogramként Fullajtár Andrea előadásában az EL! Karádyáda című darabot láthatják a fesztiválra látogatók. A színházkedvelők az elmúlt években meg­szo­kott, magas szakmai színvonalú előadásokra számíthatnak – komoly aktualitások és társadalmi kérdések is megjelennek válogatásunkban.

Milyen szempontok mentén választották ki az előadásokat?
J. K.: Nincs sajátos válogatási szempontunk – mindig a minőséget keressük. A monodrámák szelektálása során arra figyeltünk leginkább, hogy a szöveg és az előadó szoros egységet képviseljen. A kiválasztott előadásokról érdemes tudni, hogy – ha játsszák is őket a kőszínházak – csak nagyon rövid ideig futnak. Ugyanakkor, még ha kevésbé is esik rájuk reflektorfény, igazán értékes és előremutató, sokszor teljesen új színházi nyelvet alkalmazó darabok. Igyekeztünk olyan előadásokat beválogatni a versenybe, amelyek témájukat tekintve párbeszédben állnak korunk társadalmi kérdéseivel, és az is lényeges szempont volt, hogy olyan feldolgozásokat találjunk, amelyek előremutatók, újszerűek. A független szférán is rajta tartjuk a szemünket, de a budapesti színházakat csak a független produkciók esetén tudjuk figyelembe venni.
hirdetés

Mennyire elégedett a független színházak jelenlegi helyzetével, és mi az, amit kívánna?
J. K.: Csak reménykedni tudunk, hogy továbbra is megmarad az előadóművészeti szakmában az a fajta kreativitás, amely olyan jellegű előadások bemutatására sarkallja az alkotókat, amelyeket aztán el tudunk hozni a fesztiválra. Bizonytalan, hogy a jövőben a független színházak projekt jellegű működése mennyire lesz biztosítva, és miképp tudnak létrehozni olyan magas szakmai színvonalú előadásokat, mint az elmúlt években.

A tizedik MOST FESZT-re készülve mit gondol, rendezvényük hol helyezkedik el a hazai színházi fesz­ti­válok mezőnyében?
J. K.: Úgy gondolom, mindenképp hiánypótló a fesztiválunk, hiszen aki kamaraszínházi előadást, mono­drámát vagy stúdió jellegű előadást készít, számít arra, hogy ez a seregszemle meg lesz tartva. Termé­sze­tesen vannak rajtunk kívül még olyan szakmai fesztiválok is, ahol stúdióelőadásokat és monodrámákat mutatnak be, de a mi válogatásunk koncepciója mindenképpen egyedi, és úgy érzem, sikerült egy jó bran­det építenünk a színházi szakmai fesztiválok körében.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor