Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Ez az időszak az évad sűrűje, amit nagyon élvezek”
2024-02. szám

2024. március 8-án mutatja be a Karinthy Színház Gene Stone és Ray Cooney Miért nem marad reggelire? című darabját Kiss József rendezésében. Korábban a Soproni Petőfi Színházban lát­hat­ta a közönség, a főszerepben Lux Ádámmal. A tavasz első bemutatójaként saját művészeivel
a Karinthy Színház is műsorra tűzi az előadást. Ez alkalommal Lux Ádámmal beszélgettünk a színdarabról és a társulati létről.

Úgy látjuk, ez az időszak is kifejezetten sűrű az Ön életében: több szín­ház több előadásában is láthatjuk, nem beszélve a közelgő már­ciu­si bemutatóról és az azt megelőző próbafolyamatról. Mennyire meg­ter­helő, hogy nagyon különböző stílusokban, különböző műfajokban mutatkozik meg?
L. Á: A filmezés mellett hatalmas boldogság, hogy állandóan szín­ház­ban is játszik az ember. Nagyon különböző karaktereket különböző elő­a­dásokban játszom. Pont a napokban eszméltem rá, hogy egy­szer­re mennyi minden történik. Négy nap, négy színház, négy előadás. A színházi szerepek mellett három filmet is forgattunk az utóbbi néhány évben, amik kapcsán kilenc városban kaptam meg a legjobb férfi alakításnak járó díjat nemzetközi fesztiválokon.
Az, hogy mennyire vagyok fáradt, mindig az aktuális új kihívásoktól és előadásoktól függ. Ez az időszak az évad sűrűje, amit nagyon élvezek.

A Karinthy Színház 2023 júniusában jelentette be, hogy önálló társulatot alapít, aminek Ön is tagja. Milyen a társulati lét a Karinthy Színházban? Milyen érzés alapító tagnak lenni?
L. Á: Természetesen nagyon jó és megtisztelő érzés. Rendszeres látogatója voltam mindig is a Karinthy Színháznak. Karinthy Marci idejében és később Olt Tamás igazgatósága alatt is remek előadásokat láttam. Amikor szóba került, hogy társulati tag legyek, az első szó, ami eszembe jutott, a következő volt: családias. Ahogy Karinthy Mártonon, úgy Olt Tamáson is azt érzem, hogy fontos neki a családias hangulat a színházban, hiszen ami jó légkörben születik, az a művészi munkára is maximálisan kihat.

A Soproni Petőfi Színház 2022 őszén mutatta be a Miért nem marad reggelire? című darabot, amit 2024. március 8-ától a Karinthy Színházban is láthat a közönség. Milyen érzés most ezt a darabot adaptálni a Karinthy Színházban?
L. Á: Mivel ezt a darabot 2023 márciusában játszottuk utoljára, ezért újra kell tanulni, újra kell élni. Ugyan a soproni díszlet megmaradt, át kellett alakítani a Karinthy Színház méreteire. Ami pedig számomra a legfontosabb, hogy Dobra Mara, Mohácsi Norbi és Koltai Vivien szerepében új szereplőket láthatnak majd az előadásban, így ez egy teljesen új szituáció. Ettől csodálatos és izgalmas, és ettől lesz más ez az előadás, mint a soproni: megváltozik alapvetően a képlet.
hirdetés

Az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona című meseelőadásban a Király és a Boszorkány szerepében láthatjuk Önöket Dobra Marával a színpadon, most pedig a márciusban bemutatásra kerülő Miért nem marad reggelire? főszerepeiben. Milyen a közös munka?
L. Á: A Miért nem marad reggelire? című darab végére igazán mély lelki utakat járunk be, és egy nagyon más minőségű kapcsolatig jut el az ember. Ahhoz, hogy ezt hitelesen játsszuk, fontos, hogy jól ismerjük egymást. Összességében azt mondhatom, hogy a korábbi ismeretségünket kamatoztatjuk, és reméljük, ennek a munkának a gyümölcsét látják majd a nézők is a színpadon.

Milyen előadásra számíthatnak a nézők március 8-ától? Kiknek ajánlja a Karinthy Színház Miért nem marad reggelire? című előadását?
L. Á: Ray Cooney nagyon ismert szerző. Több színház játszotta a Páratlan páros című vígjátékát. A Miért nem marad reggelire? sokkal több mint egy „gatyalehúzós” komédia. Azért fogalmazok így, mert ez meg is történik az előadásban. Itt két teljesen különböző világ, kultúra vagy kulturálatlanság találkozik. Ez a komédia amellett, hogy szórakoztató, sokkal mélyebb, magvasabb gondolatokat tartalmaz. Elgondolkodtat arról is, hogy mennyire tudunk őszintén empatikusak és elfogadóak lenni egymással. Éppen ezért 14 év felett minden korosztálynak bátran ajánlom.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor