Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egyéves a RaM-ArT Színház
2024-02. szám / Péli Nagy Kata

Amikor 2023. április 14-én hivatalosan is megnyitott a 13. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Központ színházi szárnyában a RaM-ArT Színház, a műsorpolitikáját három pillérre helyezte: a műfaji nyitottság, a sokszínűség és a minőség. Szalay Tamás művészeti vezetővel az elmúlt egy
év tapasztalatairól beszélgettünk.

Mennyire sikerült megvalósítani egy év alatt a műsorpolitikai terveket?
Sz. T.: Azt gondolom, hogy nagyon jól! Lényegében minden előa­dá­sunk telt házas. Amikor Nádasdi Csaba, a Menüett Produkció Kft. tulajdonosa pályázat útját elnyerte a lehetőségét annak, hogy itt létrehozzuk a RaM-ArT Színházat, felkért művészeti vezetőnek. Együtt döntöttük el, hogy műfajilag a lehető legszélesebb repertoárt alakítsuk ki gyerekkortól a nyugdíjasokig, amelyben egyaránt szerepel gyerek- és ifjúsági előadás, zenés komédia, vígjáték, musical, operett, tánc­e­lőadás, komoly- és könnyűzenei koncert is. Célunk, hogy minden korosztály megtalálja a megfelelő színházi élményt. Persze volt, aki azt mondta, hogy így nem lesz arca a színháznak. De hát miért ne lenne? Neves művészek, alkotók kiváló előadásait láthatták a szín­ház­ban Hobótól a Lévi Story!-n keresztül a Győri Balettig. A gye­rek­e­lőadások is nagyon népszerűek, például Peller Károlyék Misi mókus című családi musicalje vagy a Sárközi Gyula Társulat előadásai, a Diótörő, a Bogármese, az LGT Táncképek, és most lesz a Gulliver bemutatója. A jelenlegi évad első felének mérlegét megvontuk, mintegy 50 ezren látogatták 90 előadásunkat szep­tembertől decemberig. A színházi világ evidenciája, hogy egy jó előadás eladja a következőt. Ebben hiszünk.

A fővárosban ugyan szép számmal vannak színházi befogadó helyek, de üzleti szempontból is előnyös nagyságú, nagyjából félezres nézőterű kevés van. Kialakult ez alatt az idő alatt egy rezidens társulati lista? Akik rendszeresen itt tartják a premierjüket vagy az előadásaik zömét?
Sz. T.: Igen. Egy évvel ezelőtt a Pesti Broadway Alapítvány darabjával, Jávori Ferenc Fegya Lévi Story! – A Farmerkirály című klezmer musicaljével nyitottunk, és a társulat itt mutatta be az Apostol-musicalt is. Állandó fellépőink között van még a Veres 1 Színház vagy a Tallós Rita vezette Liliom Produkció, amelynek előadásait minden alkalommal meg kell duplázni. Rezidens társulatunk lett a Budapesti Strauss Zenekar is, velük már 2026 nyaráig leszerződtünk. Ők háromhavonta komolyzenei koncertet adnak ifj. Johann Strauss és kortársai műveiből. De említhetném a Propeller Teamet és a Sárközi Gyula Társulatot, akik csak itt játszanak. Nagyon fontos, hogy legyenek állandó fellépőink, akikkel hosszú távú együtt­mű­ködéseket tudunk kialakítani. Természetesen ehhez létrehoztunk egy saját jegyértékesítési csoportot, helyben működő pénztárt, és van egy kényelmi díj nélkül szolgáltató online értékesítési rendszerünk is.
hirdetés

Egy év kevés ahhoz, hogy egy magán kulturális vállalkozás nyereséges legyen, az önök üzleti modellje milyen feltételek mellett tud stabil működést biztosítani?
Sz. T.: Mi magánszínház vagyunk, nem kapunk sem állami, sem önkormányzati támogatást. A fenntartónk Nádasdi Csaba cége, a Menüett Produkció Kft., az ő mecénási tevékenysége biztosítja a működést. A bevételeinkből kell fenntartani a színházat és a stábot. Ha sikerül az eddig regisztrált havi átlagos előadás­számot továbbra is megtartani, akkor egyelőre elégedettek vagyunk. Az évad végéig még 109 előadás van betervezve, 2025 júniusáig már betelt a naptárunk.

A 620 fős nézőtér erősen szelektálja a befogadható produkciókat, hiszen ha nem tölti meg a színházat, nem éri meg betervezni. Ez erős minőségi kontrollt is jelent viszonylag kicsi hibalehetőséggel. Milyen előadások lesznek az évad második felében?
Sz. T.: Nagyon sok újdonság van és lesz még az évadban: Geszti Péter és Váczi Eszter koncertjei, a L’art pour l’art Légitársaság előadásai. A Hangjegy Színháznak, a Sárközi Gyula Társulatnak, a Liliom Pro­duk­ciónak is lesznek új bemutatói, folytatódnak a koncertsorozatok is. A legnagyobb eseményünk egy saját pro­dukció lesz. A Bizarre! – The Show a Show Dance Company és a Menüett Pro­dukció közös előadása, amely az Addams Family-féle világba visz el egy misztikus utazással. Egy álom és valóság határán mozgó előadás, nagyon látványos táncokkal, szcenikával, musical- és világslágerek kíséretében. Március 1-én lesz a bemutató olyan neves előadókkal, mint Szabó P. Szilveszter, Dér Heni, Sári Évi, Gábor Márkó, Füredi Nikolett, Horváth Dániel. A rendező-koreográfus Király Béla, a producer Nádasdi Csaba.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor