Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Finom, mégis energikus zenék, pasztell hangszerelés
2019-04. szám / Pavlovics Ágota

László Attila 1975-ben alakította meg első zenekarát, az eredeti hangzásvilágú Kaszakő együttest. A Liszt Ferenc-díjas, kétszeres Artisjus-díjas jazzgitáros számos élvonalbeli együttesben játszott. Életműve zeneszerzőként is jelentős, 2016-ban például Tell Your Story címen a Budapest Music
Centerben volt szerzői estje a Modern Art Orchestra közreműködésével, amely tagjainak jó része a tanítványa volt. Olyan óriásokkal játszott, mint Randy Brecker, Tommy Campbell, David Friedman vagy Bob Mintzer. Indiában Ilaiyaraaja meghívására több felvételen és koncerten is közreműködött szólistaként, akadt köztük olyan is, amelyen 12 000 ember volt jelen. László Attila egy lemezfelvétel kellős közepén szakított időt rá, hogy beszélgessünk.

Milyen lemezfelvétel készül?
L. A.: A május 25. – június 2. között megrendezésre kerülő Zsidó Mű­vé­szeti Napok egyik koncertjének lemezfelvételén dolgozunk. A Ze­ne­mo­zi című est zenéjét én írtam, a szövegeket Fábri Péter készítette. A dalokat Kováts Kriszta énekes, színésznő adja elő. Az est anyaga annyiban különleges, hogy a zenékben emblematikus filmekhez, színészekhez kötődő hangulatok jelennek meg. Az alkotások sora Chaplin filmjeitől a modern filmekig tart, meghatározó, a közönség által ismert és kedvelt filmekről van szó. Olyan modern alkotások is szerepelnek az est műsorán, mint például Antonioni Nagyítása. Az inspirációt mások mellett Fellini, Marilyn Monroe, Ingrid Bergman adták. 12 dal készült el. A filmek sokszínűsége sok zenei lehetőséget adott, Kováts Kriszta pedig lenyűgözően jeleníti meg ezt a sok­szí­nű­séget. Az est másik fellépője Farkas Gábor Gábriel, akivel duetteket is énekel Kriszta. Gábriel kép­ző­mű­vész, nagyon jól rajzol, és ezek a rajzok a koncerten a kivetítőn is láthatók lesznek.

Ön gitárművész, zeneszerző, hangszereléseket készít. Milyen feladat volt a kitűnő író/szövegíró Fábri Péter szövegeivel dolgozni?
L. A.: Élvezetes munka Fábri Péter szövegeivel dolgozni, mert szellemesek, találóak, jól érzékeltetik egy-egy film hangulatát vagy egy-egy színész egyéniségét. A szövegek nem idézetek a filmekből, izgalmas feladat egy-egy karaktert a zene vagy a szöveg szempontjából „elkapni”, „eltalálni”. Külön élvezetes volt számomra, hogy prozódiailag minden stimmelt, ami a daloknál nagyon fontos. Kriszta nagyszerűen helyezkedik bele a különböző karakterekbe, számára is izgalmas ez a feladat. Az anyag lemezfelvétele most készül, a lemezbemutató koncert pedig június 2-án lesz a Budapest Jazz Clubban.

Kik lesznek a muzsikustársai ezen a koncerten?
L. A.: Nagyszerű fiatal zenészekből áll a zenekar, Ludányi Tamás szaxofonozik és klarinéton játszik, Schneider Zoltán gitározik, Jónás Rezső zongorázik, Takács Donát basszusgitározik, Kaszás Péter pedig dobol.

A lemezbemutató koncertet megelőző est, amelyen Gitárversenyének ősbemutatója lesz, több mint izgalmasnak ígérkezik, még akkor is, ha már hallottunk öntől hasonló zenekari összeállítású művet.
L. A.: A Gitárversenyemet úgy képzeltem el, hogy egy jazz kvartett, egy vonószenekar és fafúvós szekció adja elő. Nagy örömömre a Budapesti Vonósokkal úgy döntöttünk, hogy a darabomat közösen fogjuk előadni. Az ősbemutató június 1-én lesz a Budapesti Vonósok által életre hívott Óbudai ZeneZug Fesztivál keretében, az Óbudai Társaskör 200 éves termében. Számomra ez az este két okból is izgalmas le­he­tő­ség, egyrészt zeneszerzőként mutathatom be új darabomat, másrészt gitáros szólistaként is játszom benne.
hirdetés

Ezen az estén kikkel lép színpadra?
L. A.: Olyan nagyszerű muzsikustársaimmal fogom bemutatni új gitárversenyemet, mint Oláh Kálmán zongorista, Lattmann Béla basszusgitáros, Hidász Tamás dobos. Külön öröm számomra, hogy a fúvós szekcióban Lakatos György barátom fog fagotton játszani. Volt már rá példa, hogy ilyen zenekari össze­ál­lításban játszottunk, Once Up On a Time című lemezemen vonósokkal és fafúvósokkal együtt vettük fel a darabjaimat. Számomra azért is kedves ez a lehetőség, mert a vonós és fafúvós hangzás, a jazz replikájával és a zenészbarátaim játékával kiegészülve, újfajta lehetőségeket hordoz. Remek feladat ezeket a lehetőségeket megtalálni és egyéni módon használni a komponálás során. A darab hangszerelését Oláh Krisztiánnal közösen készítettük el. Igazán megtisztelő az is, hogy az est első felében Perényi Miklós gor­don­kaművész fog játszani.

Mi mindenért érdemes még a Fesztiválra elmenni?
L. A.: Az Óbudai ZeneZug Fesztivált a Budapesti Vonósok 2018-ban hívta életre, a kiváló kezdeményezés középpontjában az ifjúság zenei nevelése áll. A muzsikusok az Óbudai Társaskört zenével és izgalmas ismeretterjesztő programokkal töltik meg egy hétvégére, idén május 31. és június 2. között. Országos versenyeken győztes zeneiskolások lehetnek a nagy múltú és nagy tekintélyű Budapesti Vonósok szólistái. A csodálatos játékáról ismert Perényi Miklós gordonkaművész pedig a koncertje előtt arról fog beszélni, hogyan lett muzsikus. Vasárnap délután matinékoncert lesz, és lesz egy hangszerbemutató is, a tangóharmonikára emlékeztető bandoneonnal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Hol hallhatjuk még önt a közeljövőben?
L. A.: Május 4-én lesz a Közép-Európa legnagyobb dobos rendezvényének tartott 24. Nemzetközi Dobos és Ütős Gála, ahol Borlai Gergővel játszunk, akit a legtehetségesebb dzsessz-dobosnak tartanak Magyarországon. Gergő Los Angelesben él, rendszeresen a legjobb amerikai zenészekkel játszik, és róla szintén elmondhatjuk, hogy világsztár lett. Májusban erre a koncertre jön haza. Cegléden a Kossuth Művelődési Házban fogunk fellépni Borlai Gergő & László Attila Fusion Circus néven. Rajtunk kívül a Martin Breinschmid & The Radio Kings, valamint a Gregor Meissner & Diego Schätz lép fel.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor