Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
10. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál
2019-06. szám

2019. augusztus 13-19. között jubilál a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, azaz a Kaposfest. Az idén tízéves, egyedülálló esemény művészeti vezetői, Várdai István cselló- és Baráti Kristóf hegedűművész olyan komolyzenei programot állítottak össze, amely a korábbi évek kiemelkedő programjait és friss előadásokat foglal magában.

A fellépők között több mint 30 szólista, így Alekszej Vologyin, Julien Quentin, Lars Anders Tomter, Juan Pablo Joffre, Mirjam Schröder és Camille Thomas vagy éppen a Liszt Ferenc Kamarazenekar is meg­ta­lál­ha­tó. A fesztivál központi helyszíne továbbra is a Szivárvány Kul­túr­pa­lota, de mellette több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők klasszikus zenei koncertekkel. A 2010-ben startolt Kaposfest már in­du­lásakor nagyon magasra tette a minőségi lécet, amelyből azóta sem engedett. Bolyki György fesztiváligazgató az első esemény után kijelentette, hogy jobb fesztivált nem tudnak szervezni, csak mást. Ezért is mondhatja el magáról a rendezvény évről évre, hogy a világhírű muzsikusok és zenekarok olyan minőségi fesztivált hoztak létre, amely a régióban is egyedülállónak számít, és olyan légkört te­rem­te­nek a kaposvári ékszerdobozban, hogy már hónapokkal a koncertek előtt elfogynak a jegyek és a bérletek, ráadásul a város és környékének szálláshelyei is zsúfolásig meg­telnek.

Klasszikus zenei program
2019-ben a művészeti vezetők a lehető legkülönfélébb zenei kínálatot állították össze, méghozzá nemcsak az akusztikailag is kiváló Szivárvány Kultúrpalotában, hanem Kaposvár különböző helyszínein, mint például a korábbról már jól ismert Református templomban is.
A 14 koncert során több mint 30 szólista játékát hallhatja a közönség a legkülönfélébb kamarazenei formációkban – duók, triók, kvartettek, kvintettek, sextett, oktett. Ezek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép, elsősorban versenyművek kísérőzenekaraként lesz hallható. Ráadásképp elhangzik egy 23 vonósra írt kamarazenei mű is.
A Kamara Akadémia Egyesület fiatal tehetségei sem maradnak ki a fellépők közül. Őket a koncertek mellett mesterkurzusokon tanítják majd a jelenlévő művészek, és az eredményt a Kaposfest közönsége hallhatja és láthatja majd a fesztivál végén.
Néhány név az idei fellépők közül: Alekszej Vologyin (zongora), Julien Quentin (zongora), Lars Anders Tomter (brácsa), Juan Pablo Joffre (bandoneon), Mirjam Schröder (hárfa), Várdai István (gordonka), Baráti Kristóf (hegedű), Josef Spacek (hegedű), Jean-Efflam Bavouzet (zongora), Camille Thomas (cselló), Uxia Martinez Botana (bőgő), Diemut Poppen (hegedű), Schwartz Zoltán (hegedű), Berecz Mihály (zongora), Lugosi Dániel Ali (klarinét).
Együttesek: Budapest Fúvósötös, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Cimbiózis Trió.
A korábbi évekhez hasonlóan a Kaposfest közönségének a klasszikus zenei koncertek mellett egyéb magas minőségű kiegészítő programokat ajánlanak a szervezők.

Gasztronómia
Az étel- és italkultúra ünneplése mindig is fontos volt a Kaposfest szervezőinek, ezért idén újra, immár harmadik alkalommal jelentkezik a Kaposvári Kézműves Sörünnep, a Hansdonner Sörház jóvoltából, a város főterén. Segal Viktor sztárséf ismét elkészíti a fesztivál menüjét, Tóth Sándor díjnyertes barista kávét kóstoltat, Kassai Lajos lovasíjász birkapörkölttel és rétessel várja a vendégeket, a Gard’Ann cukrászdában a Kaposfest macaront ízlelhetik meg az édesszájúak.
hirdetés

Népszerű kiegészítők
Az elmúlt tíz év egyik legnépszerűbb programpontja a napi Műismertető, amelyen minden klasszikus zenei koncert előtt vehet részt a közönség a Kapos Hotelben, idén Tóth Endre zenetörténész előadásában. A másik elmaradhatatlan személy Bősze Ádám televíziós és rádiós műsorvezető, aki a Kaposfest házigazdája. Idén a saját stand-up show-jával is fellép a fesztiválon.

Könnyűzenei program
2019 egyik legnagyobb popzenei szenzációja a diszkózene és a 70-es évek koronázatlan zenekara, a Boney M. fellépése Kaposvár főterén, de Bebe is nagykoncertet ad a fesztiválon.

További információ: www.kaposfest.hu







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor