Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Harmed: a nemzetközi áttörés kapujában
2019-10. szám / Rozsonits Tamás

A Harmed zenekar számára a 13 nem „szerencsétlen” szám, ugyanis pont ennyi év telt el azóta, hogy előttük magyar zenekar bekerült a Music Moves Europe Talent Awards rangos nemzetközi
díj nomináltjai közé. A zenekar külföldi fellépéseit már eddig is segítette az NKA Hangfoglaló Program. A zenekar tagjai: Spicze Levente (ének), Keresztesi Balázs (gitár), Tóth Gábor (gitár), Szieber Dávid (dob). Spicze Leventével beszélgettünk.

A Harmed 2017-ben alakult. Hogyan és hol találkoztatok, milyen ze­ne­ka­rokban játszottatok korábban? Kik alkotják a zenekart?
S. L.: Tóth Gábor és Keresztesi Balázs gitárosok korábban a The Ba­nished nevű zenekarban játszottak együtt, míg én a Faminehillben énekeltem. Mi hárman először Gabi home stúdójában találkoztunk, összeraktunk pár demót, azonnal egyértelművé vált, hogy közösen sze­ret­nénk dolgozni.

Amikor a közös munkát elkezdtétek, milyen vonalak mentén ha­tá­roz­tátok meg az irányokat? Mely zenekarok voltak hatással rátok?
S. L.: Próbáltunk egy sötétebb hangvételű vonalat követni, nagy ha­tás­sal voltak mindannyiunkra a Slipknot, a Deftones és a Nine Inch Nails zenekarok, de sok más stílusból is merítünk.

A névválasztás mennyiben vetíti előre a zenekar stílusát?
S. L.: Szerintem a nevünk meglehetősen előre vetíti a stílusunkat, a zenénk alapja az életünk alatt fel­hal­mozott frusztráció és negatív gondolatok felszínre törése, ezt megpróbáltuk egy szóban kifejezni.

Mi a zenekari munkamegosztás? Kik komponálják a zenéket és ki írja a szövegeket?
S. L.: A zenét együtt írjuk, általába Gabinak vagy Balázsnak van egy témája, amit együtt fejtünk, bon­to­ga­tunk ki, ötletelünk rajta, a szövegeket én írom. Az eddig megjelent dalok teljesen DIY körülmények között készültek, Gabi hangmérnökként és producerként is tevékenykedik, így a dalok hangzásáért ő a felelős. Balázs készíti a vizuális contentet, ő a videók, képek, promóanyagok felelőse.

Az angol nyelvű megszólalás eleve koncepció volt?
S. L.: Igen, úgy gondoljuk ezzel egy szélesebb közönséget szólíthatunk meg.

Hol helyezitek el a zenekarotokat a hazai zenei életben, ezen belül a hazai metal térképén?
S. L.: Nem szeretjük rangsorolni magunkat, szerintünk ez nem egy verseny, próbálunk minél feljebb jutni a „ranglétrán”, és minél több emberhez eljuttatni a zenénket.

Milyen a kapcsolatotok a hasonló műfajban muzsikáló hazai és nemzetközi zenekarokkal?
S. L.: Barátság extrákkal…. de tényleg, jó viszonyt ápolunk szinte mindenkivel.

Már a kezdetektől jelen vagytok a nemzetközi színtéren is. Hogyan sikerült mindez és milyen országokban mutattátok be a programotokat?
S. L.: A koncerteket szinte teljesen magunknak szerveztük, szerintem az egésznek a kulcsa az, hogy kitartóan és ügyesen promotáld a zenédet, illetve hogy megtaláld a megfelelő embereket akik szerveznek adott városokban. Volt szerencsénk Európában tizenhat országban játszani: Anglia, Németország, Ausz­tria, Svájc, Belgium, Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország. Tavaly nyáron volt egy kalandos utunk a Balkánon: Szerbiába, Macedóniába, Bulgáriába, Görögországba, Romániába és Törökországba is ellátogattunk.

Hogyan talált meg benneteket az amerikai Famined Records kiadó? Magyar kiadókkal nem is tárgyaltatok?
S. L.: A ‘605’ című dalunk megjelenését követően kerestek meg minket, hogy szeretnének velünk dolgozni, magyar kiadók közül nem talált meg minket semmilyen megkeresés.
hirdetés

Milyen előnyei vannak egy ilyen nemzetközi szerződésnek? Hány évre és lemezre szól az együtt­mű­ködés?
S. L.: A külföldi piac elérését mindenképp megkönnyíti, nagyobb hallgatóközönséget érhetünk el általa, szak­mai és promóciós segítséget nyújt a zenekar számára. Minden szerződés egyedi, zenekarra szabott.

Miért annyira hangsúlyos számotokra a streaming jelenlét, és milyen eredményekről számolhattok be?
S. L.: A mai modern zenei környezetben a streaming platformok a legmeghatározóbb tényezők, az em­be­rek többsége Spotifyt vagy akármilyen más platformot használ, szerintünk ez a zenehallgatás jövője, amihez alkalmazkodnunk kell. Jelenleg több mint 450 ezer totál streamünk van Spotifyon.

Hogyan indult a Harmed és a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program együttműködése? Milyen se­gít­séget kaptatok a Hangfoglalótól és a HOTS-tól, és milyen eredmények születtek ebből?
S. L.: Többféle támogatásra is beadtuk a jelentkezésünket, a Program segítségével tudtuk megvalósítani tavaly szeptemberi angliai turnénkat.

Bekerültetek a 2020-as Music Moves Europe Talent Awards rangos nemzetközi díj nomináltjai közé. Ez tizenhárom év óta először sikerült magyar zenekarnak. Mit jelent ez a díj, és mi vár a zenekarra a be­je­len­tés következtében?
S. L.: Hatalmas megtiszteltetés a jelöltek között tudni magunkat. Ez egy remek lehetőség a szárnyaink bontogatására, új platformokon jelenhetünk meg, illetve még több emberrel ismertethetjük meg magunkat.

Hogyan készültök a megmérettetésre? Hogyan segíthet a közönségszavazásban a rajongótáborotok és a szimpatizánsok?
S. L.: Sok újdonsággal és meglepetéssel készülünk, a közönségszavazásban a rajongók és szim­pa­ti­zán­saink szavazataikkal tudnak segíteni.

Milyen új lehetőségeket, új dimenziókat nyithat meg ez a zenekar számára?
S. L.: Reméljük, ezzel a lehetőséggel még több hallgatót érhetünk el, illetve olyan szakmai szemé­lyi­sé­ge­ket, akik segíthetnek a további előrejutásban.

Hol találkozhat veletek a magyar közönség még ebben az évben?
S. L.: Idén sajnos nem tervezünk további koncerteket, jövőre mindenképp szeretnénk egy hazai turnét.

Mik a terveitek a következő évre?
S. L.: Szeretnénk minél többet koncertezni hazai és nemzetközi területeken is, szeretnénk új hanga­nyag­gal jelentkezni, melyet egyelőre még hétpecsétes titokként őrzünk.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor