Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Milyen kuriózumokat tartogat a jövő évad a Filharmónia budapesti bérleteiben?
2020-08. szám / Nagy Klaudia

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az ország legnagyobb komolyzenei kon­cert­szer­ve­zője, , amelynek célja a klasszikus és kortárs zene fókuszba helyezése a különböző kor­osztá­lyok életében. Filharmónia bérleteik az ország nagyobb városaiban elérhetőek, magas színvonalú
koncertjeik méltán népszerűek. Kuti Judit kommunikációs és programigazgatóval két fővárosi bérletükről, az Unikum és a Mesélő Muzsika bérletről beszélgettünk.

Mitől különleges az Unikum bérlet?
K. J.: Budapest rengeteg programlehetőséget tartogat, így a fő­vá­ros­ban csak valami igazán exkluzív programsor jöhetett szóba. Ez egy billentyűverseny bérlet, ami azt jelenti, hogy olyan versenyművek sze­re­pel­nek a repertoáron, amikor egy billentyűsszólista – ebben az évben az orgonisták – szimfonikus zenekarokkal „verseng”. A szólisták nem­csak megmutathatják a virtuozitásukat, de mivel a hangszerek ki­rály­nő­je számtalan hangszínnel rendelkezik, kicsit ahhoz hasonlíthatnám az élményt, mintha két zenekar versenyezne egymással. Ritka al­ka­lom, hogy az orgona egy szimfonikus zenekarral együtt szólaljon meg, ez többnyire koncerttermi környezetben jön létre. Mivel ez az or­szág­ban is kevés helyen lehetőség, valóban unikális, nem mindennapi prog­ram­sorról beszélgetünk. Az Unikum bérlet lehetőséget ad arra is, hogy a klasszikus zene rajongói a közönségkedvencek mellett ritkán hallható darabokkal is találkozhassanak.

Milyen koncerteket hallhatunk a 2020/2021-es évadban?
K. J.: A Zeneakadémián lesz az első koncert november 15-én, ahol az Óbudai Danubia Zenekar partnere Stephan Pollhammer tehetséges fiatal orgonaművész, számtalan nemzetközi orgonaverseny győztese, aki otthonos mozog a barokk, kortárs és romantikus orgonairodalomban is. A kortárs orgonairodalom gyönyörű, örömteli darabját játssza, Peeters Concertója orgonára és zenekarra ritkán hallható darab. A műsorban még egy Csajkovszkij-szimfónia szerepel, amely harmonikusan illeszkedik a versenyműhöz. Március 24-én az Erkel Színházban a mindenki által jól ismert King’s Singers együttes lép fel. A világhírű brit a cappella együttest jellemzi a zenei humor, most is egy nagyon színes műsorral készülnek, amelyben Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész lesz a partnerük. Az együttes fellép a környező napokban még Szegeden, Pécsett, Veszprémben és Sopronban is a Filharmónia szervezésében.
Május 18-án a Szent István-bazilikában a vatikáni Sixtus-kápolna kórusa lép fel Josep Solé Coll spanyol orgonaművésszel, aki a vatikáni zeneoktatási intézmény tanára. A koncerten Marcos Pavan vezényel. A Sixtus-kápolna kórusa a pápa kórusa, eredete az egyház első századaira vezethető vissza, tehát egy nagyon nagy múltú együttesről beszélünk.
hirdetés

A Mesélő Muzsika bérlet gyerekeknek nyújt egyedülálló élményt.
K. J.: Mivel gyerekeknek, családoknak szól, ezért moderátorral kísért programsor, akinek a szerepe kulcs­fon­tosságú. A Filharmónia mindig törekszik arra, hogy a programok olyan megközelítéssel kerüljenek bemutatásra, amely interaktív, közel viszi a gyerekekhez a zenét, meg tudja őket szólítani. A zenéé a főszerep, de van egy zenei kalauz, aki a barangolás során felhívja a gyerekek figyelmét a legizgalmasabb momentumokra, és számukra ez egy olyan zenei kapaszkodóvá válik, amely segíti őket abban, hogy ké­sőbb talán koncertlátogatókká váljanak.

Ki a moderátor?
K. J.: Lakner Tamás, aki a Mesélő Muzsika programok zenei szerkesztését is magára vállalta. Pe­da­gó­gusként, zenészként és előadóművészként is ismert személyiség a magyar zenei életben. Nemcsak a Szélkiáltó együttes frontembere, de több évtizedes énektanári múltja van, a Pécsi Tudományegyetemen módszertant is tanított, több éven keresztül ő volt az egyetem Művészeti Karának dékánja. Úgy építi fel az egész előadást, hogy legyen benne a gyerekek számára valamilyen ismeretanyag az ének­ta­nul­má­nyaikból. Végig fenntartja az érdeklődésüket, olyan humoros és vicces interaktív részeket csempész bele, hogy a gyerekek valóban bevonódhatnak, énekelhetnek, élményt gyűjthetnek. Mindig megtalálja azt a kiskaput, amivel közelebb tudja hozni az adott programot. Ismert darabok részleteit válogatja össze mindig egy adott téma alapján.

Milyen előadásokkal várják a gyerekeket?
K. J.: A családi bérlet az Erkel Színházban kerül megrendezésre három alkalommal. November 21-én a Kis történetek nagy zeneszerzőkről a világ legjelentősebb zeneszerzőit hozza emberközelbe gyerekkoruktól kezdve addig, amíg az adott kor zenei csillagaivá váltak. A szórakoztató, tanulságos történeteket zenés játékok fűszerezik. Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével. A következő előadás 2021. március 6-án lesz Hangzó világ – hangzó zene címmel. Mindennapi életünk tele van hangélményekkel, és a természet hangjaitól, zajoktól, zörejektől a beszédig mind egyfajta hanghatás. Játékos formában feltárjuk, hogy az akusztikus környezet hangjai hogyan hallhatók vissza a különböző zeneművekben. Ebben a kalandozásban a Magyar Állami Operaház Zenekara a partnerünk. Nemcsak május 29-én mondható el, hogy Énekelni jó!, de az aznapi előadás az emberi hangra, az énekhangra épül. Nincs olyan ember, aki ne tapasztalta volna, milyen jó énekelni. Tudományos kutatások sora bizonyítja, hogy az énekhang mennyire mélyen hat mindenkire, talán még a hangszereknél is mélyebben képes hatni. Az éneklés öröméről nagyon sokan, sokféleképpen írtak, ezt most a családok és a gyerekek együtt élhetik át az ország legprofesszionálisabb kórusával, a Nemzeti Énekkarral, amelyet Somos Csaba vezet. Bátran ajánlom a bérleteinket, mert kedvező áron számos elképesztő élmény részesei lehetnek felnőttek és gyerekek egyaránt.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor