Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat

198 pályázónak 228 millió forint
2021-03. szám

Hat pályázat összesen 321 pályázati anyagáról döntött az eddigi összetételében utoljára összeülő NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma február közepén. A március elején hatályosított döntések alapján 198 pályázó összesen 228 millió forint támogatásban részesül a Hangfoglaló Program
hetedik évadának utolsó kiírásai alapján.
Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma még tavaly decemberben jelentette meg azt a hat nyílt pályázatát, amelyek forrását az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyede biztosította. A 2015-ben létrejött, majd 2018-ban részben megújított, 2020 eleje óta pedig Bali Dávid által vezetett – Andrási Bea, Horváth Gergely, Tóth Tibor, Vörös István összetételű – kollégium mandátuma február végén lejárt, így február közepén utolsó ülését tartotta a testület. Döntéseik március elején váltak hatályossá, így elérhetőek az NKA honlapján. A kollégium tavaly decemberben először írt ki elektronikus zenei és hagyományos könnyűzenei for­má­ciók közötti együttműködésre, illetve elektronikus zenei produkciók nemzetközi mentorálását támogatni szándékozó pályázatokat. Az előb­bire 19 pályázat érkezett, amelyeket újdonságuk és a szcéna se­gí­té­sének szándéka miatt egységesen támogatott a kollégium, így minden pályázó 500 ezer forintot használhat fel tervei megvalósítására. Az elektronikus zenei mentori programra szánt 10 millió forintos keretet szintén egységesen, 1-1 milliós támogatást nyújtva osztotta fel a testület.
A Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjában két pályázati felhívás várt elbírálásra. A gyakorló menedzsereknek kiírt, a kollégium reményei szerint 2021-ben ismét megvalósuló nemzetközi showcase fesztiválok látogatását támogató pályázat esetében is valamennyi jelentkező igényét pozitívan bírálta el a testület. Ennek megfelelően 30 menedzser mintegy 10 millió forintot használhat fel a magyar könnyűzene nemzetközi útjainak egyengetésére. Ugyanennek az alprogramnak a részeként született döntés a 2021. évi külföldi koncertek, turnék, kampányok és együttműködések támogatásáról. Az eredetileg 100 millió forintos keretre 140 pályázat érkezett, amelyekben a zenekarok mintegy 173 millió forintnyi igényt fogalmaztak meg. Abból kiindulva, hogy 2020-ban is sok támogatott projekt elmaradt, illetve a 2021. évi megvalósulás is még bizonytalan, a kollégium végül 82 pályázó között 73 millió forintot osztott szét.
Miután tavaly október elsején a Hangfoglaló Programirodát és a HOTS exportirodát is magában foglaló Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a MANK Nonprofit Kft.-től a Petőfi Irodalmi Ügynökséghez került, az irodák működését segítő, korábbi meghívásos pályázatok fel nem használt forrásait a MANK visszautalta az NKA-nak, amelyeket a Kollégium a februári döntéskor használhatott fel. A testület még tavaly év végén döntött úgy, hogy ennek a forrásnak egy részét olyan projektek támogatására kívánja fordítani, amelyek létrejöttét vagy működését a Hangfoglaló Program korábban már támogatta. A Kollégium végül a Blend film-zene konferencia és a SongLab táborok folytatására beérkezett pályázatot, a Music Hungary 2021. évi ese­mé­nyét, a tavaly indult online Beat Rádió további működését, és a „Kedv, Remény, Trillák” vers­meg­ze­né­sítési verseny pályázatát támogatta.
hirdetés

A kollégium számára is meglepő érdeklődés mutatkozott a Médiatámogatási Alprogram keretében első alkalommal kiírt könnyűzenei podcastek készítését támogató pályázatra. A 30 millió forintos keretre 86 pályázó mintegy 162 millió forintos igényt jelentett be. A kollégium végül úgy döntött, hogy a Program hetedik évadában megmaradt keretet felhasználva 50 pályázó között közel 80 millió forintot osztott szét. Ez azt jelenti, hogy a következő egy évben közel félezer, a könnyűzenével foglalkozó műsor kerülhet adásba.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor