Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Újabb húszezer kézbe
2022-02. szám / K. B.

Újabb tíz állomás, 32 kiállítási nap és 320 óra örömzene. Február végén ismét útra kelt a Hangszert a kézbe kiállítás, hogy öt évvel az első rendezvény után öt városba másodjára, Egerbe és Debrecenbe harmadjára, Kiskunfélegyházára, Paksra és Dombóvárra pedig először jusson el. A nyárig újabb húszezer kézbe kerülhet hangszer.

A Tatai Peron Tehetségközpontban indult a Hangszert a kézbe 2022-es sorozata, és a tanév végéig még kilenc állomásra juthat el a nagyjából száznegyven hangszerből és hangtechnikai eszközből álló kiállítás. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Program támogatásával, öt évvel ezelőtt indult a Hangszert a kézbe sorozat. Az elmúlt fél év­ti­zed­ben – a pandémia miatti kényszerszünettől eltekintve – folyamatosan járta az országot a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által gondozott kiállítás, amely 2021 végéig 48 alkalommal, 197 kiál­lítá­si napon közel százhúszezer látogatót fogadott. A Hangfoglaló Pro­gram meghívásos pályázatainak köszönhetően 2022-ben újabb tizennyolc helyre juthat el a kiállítás, amelynek első féléves programja összeállt.
Tata után Szombathely (március 2-4.), Kaposvár (március 22-24.), Balassagyarmat (március 30. – április 1.), Kiskunfélegyháza (április 6-8.), Debrecen (április 25-27.), Miskolc (május 10-12.), Paks (május 24-28.), Eger (május 30. – június 1.) és Dombóvár (június 9-11.) következik majd. Heves és Hajdú- Bihar megyék székhelyein harmadik alkalommal vendégeskedik a gitár, basszusgitár, billentyűsök, ütősök, énekeszközök, hangtechnikai berendezések és világzenei hangszerek szekciókból álló, avatott szakemberek, zenetanárok által kísért kiállítás. Tatán, Szombathelyen, Kaposváron, Balassagyarmaton és Miskolcon második alkalommal lehet majd ingyenesen kipróbálni a HANOSZ tagjai által összeállított hangszerkészletet. Paksra, Kiskunfélegyházára és Dombóvárra viszont először jut el a kiállítás, ami azt jelentheti a félév végére, hogy már az ország 43 településén lehetett vadonatúj könnyűzenei eszközöket kipróbálni. Az alapvetően háromnapos rendezvények sorából Paks azért lóg ki öt kiállítási nappal, mert a helyiek kiegészítették az NKA-tól kapott támogatást, így plusz két napot a fogadó helyszín finanszíroz.
hirdetés

A Hangszert a kézbe délelőttönként továbbra is elsősorban az oktatási intézmények szervezett csoportjait várja, akik nemcsak a kiállított hangszereket próbálhatják ki, de rendhagyó énekórákon is részt vehetnek. Ezeket a foglalkozásokat olyan zenészek tartják, mint Lombos Márton, Kékkői Zalán, Görögh Dani vagy az Antares együttes, illetve a kiállítás állandó közreműködői, a szintén kiváló zenészek és egyben pedagógusok: Benkő Zsolt, Sümeghy Tamás, Takács Roland, Pásztor Atanáz vagy a Hangszert a kézbe „motorja”, Andrásik Remo. Az utazó hangszerek természetesen egész nap várják a nem szervezetten érkező látogatókat is, akik minden helyszínen este hat óráig vehetnek hegedűt a kezükbe, vagy leülhetnek egy elektromos dob mögé, netán kipróbálhatnak egy elképesztő dolgokra képes szintetizátort vagy keverőt.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor