Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Hot Jazz Band jubileumi hétvége a MOMKultban
– 2022. május 14-15., támogató az NKA

2022-03. szám

Idén májusban jubileumi hétvégére készül a Hot Jazz Band, mi adja az apropóját mindennek? – kérdeztük Bényei Tamást, a Kossuth-díjas zenekar alapítóját.
B. T.: 2020-ban volt fennállásunk 35. évfordulója, melyet jubileumi koncerttel ünnepeltünk volna, ám ez a pandémia miatt kétszer is elmaradt, így pályafutásunk 37. évében tartunk egy jubileumi hétvégét, melyet az NKA segítségével van módunk megvalósítani.

Meséljen egy kicsit, mivel telt ez a 37 év?
B. T.: Büszkén mondhatom, sikerekkel teli múltra tekintünk vissza. Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 1985-ben megalapítottam a zenekart. Először az utcán próbáltuk ki magunkat, ami jó tanulóidőszak volt. Lassan a szakma is felfedezett. Határozott elképzeléseim voltak a stílusról, a jövőről. Hamar jöttek a sikerek. Nemzetközi versenyeken Franciaországban 1994-ben Le Havre-ban, 1995-ben Saint Raphaelben, 1997-ben Megéve-ben, majd 1998-ban Sainte-Adresse-ben lettünk elsők. Idehaza két országos versenygyőzelem mellett eMeRTon-díjat és Líra-díjat kaptunk. A zenekar népszerűsége egyre nőtt, ezen a 1998 óta négy CD-n játszott magyar repertoár is nagyot lendített. 14 CD-t adtunk ki, Európa 22 országán kívül eljutottunk hatszor az USA-ba és egyszer Kínába, Sanghajba. Itthon 8 filmben zenéltünk, 12 szimfonikus zenekar és kamarazenekar hívott vendégül, és olyan sztárokkal dolgoztunk, mint Rost Andrea, Presser Gábor, Illényi Katica, Bíró Eszter, Kautzky Armand… 2015-ben, a kormány felterjesztésére, hazánk megajándékozott a legszebb ajándékkal, amit művész kaphat, ez pedig a Kossuth-díj.

Mik voltak azok az elképzelések, amiket említett a zenekart illetően?
B. T.: Először is az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek megidézése. Sok mindenben elsők voltunk. A magyar repertoár gondolata gyermekkoromra nyúlik vissza, a családi gramofonon hallott Karády- és Kalmár Pál-dalokig. A korhű megszólalás mellett a táncot is bevontam műsorainkba. Lényegesnek tartottam, hogy amerikai ízzel játsszunk, hisz jól játszani ezt az Amerikából származó zenét csak így lehet. Az is fontos volt számomra, hogy tehetséges, megbízható emberekkel dolgozzak.

Mivel készül a zenekar a jubileumi hétvégére?
B. T.: Egy jubileumi koncert inkább visszaemlékező műfaj, most azonban kivételt teszünk, összekötjük az ünnepet a jelennel és a jövővel. Egy élete teljében levő zenekarnak még sok dolga van, mint ahogy a Kossuth-díjhoz való viszonyunk is más, mert fiatalon kaptuk. A tematikába sajnos a járvány is közbeszólt. Két nap alatt két koncertet tartunk. Amennyiben az érdeklődés olyan nagy lesz, nem kizárt, hogy vasárnap a délutáni előadás után egy ráadáskoncert is lesz a Hot Jazz Band legnépszerűbb dalaival.
hirdetés

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Május 14., szombat, 20.00: Hot Jazz Band – Papa Fleigh emlékkoncert
Papa Fleigh – Forgács László jazztrombitás, énekes, a magyar tradicionális jazzélet ikonikus alakja tavaly áprilisban, 80. életévében hunyt el a covidjárvány következtében. Életvidám személyisége sok rajongót tudhatott magáénak. Ezen a koncerten legjobb barátai emlékeznek meg róla a Hot Jazz Band társaságában, a tervek szerint egy portréfilm is levetítésre kerül.
A koncert bevételéből az elhunyt művész családját támogatjuk.

Május 15., vasárnap, 16.00: Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak
A Hot Jazz Band 12 év várakozás után készített új CD-t. Az 1930-as,’40-es, ’50-es évek ritka gyerekdalaiból álló lemez további érdekessége, hogy a dalszövegeket tartalmazó kísérőfüzet az együttes alapítója, a zenész-grafikus Bényei Tamás illusztrációival készült. Mint azt a borítón is írják: „Szeretet, játékosság és nosztalgikus báj árad e szerzeményekből. Patinájuk ellenére reméljük, hogy az újdonság erejével hatnak, és a mostani picik közt is sok hívet gyűjtünk zenénknek. Hallgassák olyan szeretettel és örömmel, amivel a Hot Jazz Band is elkészítette ezt a felvételt!”



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor