Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Haydneum Egyházzenei Fesztivál Budapesten
2022-05. szám

2022. június 3. és 12. között rendezi meg első Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum Budapesten az Egyetemi templomban, illetve a Belvárosi Szent Mihály-templomban.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ 2021-ben alakult új intéz­mény, amely a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630-1830) népszerűsítését tűzte ki céljául. Ennek érdekében saját fesztiváljain lehetőséget ad magyar és nem­zet­közi, régi és modern hangszeres előadók számára is a Haydneum repertoárjának népszerűsítésére.
Az Egyházzenei Fesztivál főként hazai előadókat vonultat fel: köz­reműködői között szerepelnek az intézmény rezidens együttesei (a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar) mellett a Capella Savaria a világhírű Nicholas McGegan vezényletével, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Capella Du Mont (művészeti vezető: Gesztesi-Tóth László) a Németh Pál vezette Savaria Barokk Zenekarral, az Erdődy Kamarazenekar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyeskara Rácz Márton vezényletével, a Aura Musicale, valamint külföldi meghívottként a Versailles-i Barokk Zenei Központ Gyermekkara (Les Pages du Centre de musique baroque de Versailles) Fabien Armengaud vezetésével. A kiváló együtteseket sokat ígérő szólistagárda egészíti ki: a fesztivál vendége lesz többek között Kalafszky Adriána, Thurnay Viola, Megyesi Zoltán, Borka Ákos, Eugénie Lefèbvre, Gwendoline Blondeel, Paulin Bündgen, Lőkösházi Mária és Kovács Ágnes.
A szünet nélküli, este 8 órakor kezdődő koncertek műsorán szerepelnek Michael és Joseph Haydn, Pergolesi, Werner és Albrechtsberger művei, de olyan különleges programokat is megismerhet a hallgatóság, mint a Bodajki Segítő Szűzanya-Kegyhely egyházzenei gyűjteményéből való válogatás Németh Pálék előadásában, vagy Máté Balázs és az Aura Musicale Strattner-Capricornus-Esterházy összeállítása, illetve az Erdődy Kamarazenekar Druschetzky-Lickl-Hummel műsora.
Hihetetlenül gazdag repertoár vár felfedezésre az 1630-1830 közötti időszakból, ennek egyik első lépése ez a koncertsorozat, melyet reményeik szerint sok további felfedező koncert követ majd.
A Haydneum – Magyar Régizenei Központ alapvetően két fontos területen szeretné népszerűsíteni ennek a rendkívül termékeny időszaknak az anyagát: a kutatások mellett a régizenejátszás népszerűsítése a legfontosabb feladata. Ennek megvalósításaként saját rendezésű fesztiváljain, illetve együttműködésekben megvalósuló koncertjein lehetőséget kapnak mind a régi, mind a modern hangszereken játszó zenészek, együttesek. Az intézmény nem titkolt célja, hogy ezt a repertoárt megismertessék az alapvetően más zenei korszakot képviselő együttesek közönségével is, ezzel a régizenejátszásnak soha nem látott teret adva Magyarországon.
hirdetés

A fesztivál koncertjeinek egy részét ismertető beszélgetés előzi majd meg, ezáltal a közönség új in­for­má­ciókkal gazdagodva hallgathatja meg az ismerős és még ismeretlen műveket.
Az előadógárdán végigtekintve a színvonal garantált – szeretettel várnak tehát június 3. és 12. között min­den régizene iránt érdeklődő hallgatót nyáresti „felfedező” koncertjeikre a szervezők az Egyetemi temp­lom­ba, illetve a Belvárosi Szent Mihály-templomba!

További információ és jegyvásárlás: www.haydneum.com



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor