Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Meddig érhetett az ének?
2022-08. szám / K. B.

Az erdélyi Metropol Group dalának címét kölcsönözte konferenciája címéül a beatkorszak.blog és a Marosvásárhelyi Rocksuli. A rendszerváltások előtti határon túli területek magyar könnyű­ze­néjének történetét feszegető tanácskozást szeptember 9-én rendezik a Maros-parti városban.

Hints Zoltánnal, a rocksuli vezetőjével, az egyik szervezővel beszél­get­tünk.
H. Z.: Negyedik alkalommal rendezünk konferenciát a budapesti Hangőr Egyesülettel és a Hangfoglaló Program által is támogatott beatkorszak.blog szerkesztőivel. Azonban ez az eddigi legnagyobb vállalásunk, hiszen nemcsak Marosvásárhely, de Erdély határain túlra is tekintünk. A nem anyaországi magyar könnyűzene rendszerváltások előtti történetét szeretnénk felvillantani a nemrégiben megnyílt Studium HUB központban.

Mennyire feldolgozott a hatvanas-nyolcvanas évek határon túli magyar könnyűzenéje?
H. Z.: Kevésbé. Ez a konferencia előkészítése közben is kiderült. Bajnai Zsolt szervezőtársammal azonban nem adtuk fel, mert hiszünk abban, hogy egy ilyen konferenciával felkelthetjük az érdeklődést a téma iránt. Bízunk abban, hogy utána lesznek olyanok, akik forrás­köz­lőként el akarják mondani a saját emlékeiket a határon túli területek 1989 előtti könnyűzenei életéről, illetve előbb-utóbb felbukkannak kutatók, akik a témával mélyrehatóbban szeretnének foglalkozni.

Milyen előadások hangoznak majd el?
H. Z.: A konferencia első szekciójában amolyan felvezető témák lesznek a Kádár-kori Magyarország kisebbségpolitikájáról, a hatvanas-nyolcvanas évek könnyűzenéjéről, illetve a magyarországi sajtó és a határokon túli könnyűzene viszonyáról. A második szekció a Vajdaság, a Felvidék és Kárpátalja rendszerváltás előtti magyar könnyűzenei életéről szól majd, az utolsó szekcióban pedig Erdély kerül terítékre. Ebben külön beszélünk a hatvanas-hetvenes évek kicsit szabadabb és a nyolcvanas évek diktatórikus viszonyairól, illetve a romániai lemezkiadás magyar vonatkozásairól.
hirdetés

A korábbi konferenciákhoz hasonlóan most is lesznek kísérőprogramok?
H. Z.: Természetesen. Marosvásárhely főterén szeptember 8-án avatjuk fel az első Poptörténeti emlékhelyet, amely az Autostop MS zenekar alakulásának helyszínét jelöli meg. Utána az Apolló-palotában az Erdélyi magyarock és a Mindenki! című kötetek kettős könyvbemutatója lesz, majd a konferencia felvezetéseként egykori zenészek idézik meg, milyen is volt a nyolcvanas években Erdélyben zenélni és koncertezni. A konferencia keretében lesz az Azok a rockzenészek, ahogyan Szalay Zoltán látta őket című vándorkiállítás megnyitója, ami szeptember végéig lesz látható a Studium HUB-ban.

Elérhetőek lesznek valahol a konferencia anyagai?
H. Z.: Akár a konferencia ideje alatt is, hiszen a Hangőr Egyesület felületein online közvetítjük a tanácskozást, illetve a kilenc előadás vágott verziója is megjelenik majd. A konferencia előadásainak leírt változataiból pedig még idén kötet jelenik meg.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor