Impresszum | Előfizetés  
  2024. július 24., szerda
Kinga, Kincső

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Fonó szeptemberi ajánlata
– A Táncházak Éjszakáján nyit a Fonó a nyári szünet után

2022-08. szám

Szeptember 10-én táncházzal nyitják meg az évadot a Fonó Budai Zeneházban: délután négytől hajnalig a kerthelyiséget és a termeket is változatos programokkal tölti meg a Táncház Egyesület szombaton és vasárnap.
„2022-ben ünnepeljük a városi táncház kibontakozásának fél évszázados jubileumát, mely eseménysorozat egyik kiemelkedő rendezvénye a Táncházak Éjszakája. Kora délu­tán­tól interaktív családi örömzenével és örömtánccal, gyermektáncházzal és kézműves foglalkozásokkal várjuk a közönséget. Az esti prog­ra­mokban a Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre idén is. Két külön teremben este nyolctól másnap hajnalig alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. A Fonó Pajtájában egymást váltják majd a magyar nyelvterület különböző tájegységei, amelyeken képzett táncpedagógusok élő zenére kalauzolják végig az érdeklődőket. A tánctanításokban a legjelentősebb budapesti és Budapest környéki tánccsoportok tagjai is részt vesznek. A Színházterembe várjuk azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt mezőségi, moldvai és gyimesi táncrendek váltakoznak egészen hajnalig. A táncházak mellett tervezünk az elmúlt ötven év táncházas életét átfogó – Táncház50 – könyvbemutatót, kiállítást és kerekasztal-beszélgetést, amelyre az induláskor jelen lévő személyiségeket, valamint a táncházmozgalom generációinak képviselőit egyaránt meghívjuk.” – nyilatkozták a szervezők.
A Táncházak Éjszakája a táncházas előadók bemutatkozásán túl arra is jó lehetőséget ad, hogy a szélesebb közvélemény is tudomást szerezhessen a táncházról mint a hagyományokra épülő szórakozási formáról. A Táncház Egyesület hivatalos honlapja (http://www.tanchaz.hu) tartalmazza a rendezvény részletes programját.


Kötetlen közösségi örömzene
– Hétfőn és kedden bárki muzsikálhat a Fonóban


„Fogd a hangszered, és csatlakozz!” – ez a mottója a hétfői és keddi Fonó Session alkalmaknak, amelyeket az ír kocsmák közös zené­lé­seinek mintájára hívott életre a zeneház ezelőtt pár évvel. Gyimesi öröm­zene és nótázás, ír session, vonós örömzene, padkaporos (teke­rős) örömzene, moldvai, valamint citerás örömzene – ezekhez a cso­por­tok­hoz csatlakozhatnak szabadon és ingyenesen az érdeklődők hangszerrel vagy csak megfigyelőként, bátorságot gyűjtve. A cso­por­to­kat mindig egy tapasztalt zenész vezeti, de ezek az alkalmak nem tanfolyamok, hanem kötetlen együtt-zenélős alkalmak. Ki-ki a maga tudása, bátorsága szerint vesz részt a muzsikában, szeretettel látnak mindenkit! Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy anélkül.
hirdetés

A Fonó sessionökről bővebben a Fonó weboldalán olvashatnak!
Fonó Budai Zeneház (XI., Sztregova u. 3.)
www.fono.hu


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor