Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – ′23. április
2023-03. szám

Chelsea Carmichael
A 60-as évek óta legnagyobb reneszánszát élő fekete brit jazz új csillaga Chelsea Carmichael, a jamaicai származású szaxofonos, aki hipnotikus játékával és elmélyült improvizációival a leg­na­gyobb koncerthelyszínek és fesztiválok közönségét varázsolja el.

Carmichaelt a londoni jazzszíntér látnoki erejű zenészegyénisége, Shabaka Hutchings (Sons of Kemet, The Comet is Coming, Shabaka & The Ancestors) fedezte fel 2019-ben, és rögtön le is szerződtette lemezkiadója, a Native Rebel Records művészei közé. 2021-ben itt jelent meg Chelsea bemutatkozó albuma (The River Doesn’t Like Strangers), amelyen a post-bop és a modális jazz mellett a trinidadi calypso és a jamaicai reggae hatásait is megtaláljuk. A szaxofonos saját zenekara mellett olyan izgalmas formációkban is hallható, mint Theon Cross együttese, a Neue Grafik Ensemble és az Outlook Orchestra szuperprodukciója.

BMC – Opus Jazz Club
04. 12., 20h



birds of unknown
A legtöbb ember legalább egyszer eljátszik a gondolattal, milyen lehet madárként, a szelek szárnyán utazni a táj felett. A három szlovén fiatal alkotta birds of unknown trió elhozza a súlytalanság vágyott élményét: személyes és éteri zenéjük a madarak lebegésének perspektívájából láttatja világunkat és a művészetet, miközben gyengéd nyugalommal tart az ismeretlen felé. A zenekar nem kívánja műfajok korlátai közé szorítani a tevékenységét, ehelyett az alkotás szabadságával jegyzi el magát. Egyetlen céljuk, hogy megtalálják a történetükhöz legjobban illő kifejezési módot, amelyhez a jazzből, az avantgárdból és a soulból merítenek ihletet. Mindhárom zenész Szlovéniából repült ki Európa és az USA neves oktatási intézményeibe és fesztiváljaira. 2022-ben Gently sailing címmel jelentették meg első albumukat, idén pedig a Footprints projekt keretében európai turnén bontogatják tovább a szár­nyaikat.

BMC – Opus Jazz Club
04. 14., 20h
hirdetés


Izrael 75 Jazzfókusz / Guy Mintus Trio
Izrael 75 Jazzfókusz néven folytatódik a többéves hagyománnyal rendelkező Izraeli Jazztavasz, a BMC, az Izraeli Nagykövetség és a Héber és Izraeli Kulturális Központ közös programsorozata, amely 2023-ban már mind a négy évszakot átfogja. Az egyszerre melodikus és tradicionális, laza és szenvedélyes izraeli jazzt idén tavasszal két zenekar hozza el Budapestre. Április 15-én este Guy Mintus énekes-zongorista lép fel triójával, akinek személyiségében egy klasszikus zongoraművész kifinomultsága, egy rocksztár energiája és egy jazz-zenész felfedezőkedve találkozik. Guy zenei kalandozásait az öröm, az ihlet, a groove és a humor hajtja. Legfrissebb albumuk A Gershwin Playground címmel jelent meg a legendás ENJA Recordsnál. A koncerten is megszólaló Gershwin-repertoár modern, ugyanakkor meghatóan személyes portrét fest a zsidó-amerikai zeneszerzőóriásról, amelyet a közönség és a kritikusok lelkes fogadtatása kísért.

BMC – Opus Jazz Club
04. 15., 20h


Csalog Gábor Vasárnapok – Dialógusok (a) zenével / Schubert és Messiaen
Csalog Gábor 2023-as, tavaszi sorozatának harmadik koncertjén Olivier Messiaen nagyszabású ciklusa, a Húsz pillantás a gyermek Jézusra néhány tétele szólal meg, Schubert legmegindítóbb szonátáinak egyike mellett. Hogy mi a közös az önmagával és vallásos hitével is szüntelen küzdelemben álló, intenzív társasági életében is magányos Schubert és a több mint száz évvel később született Messiaen között, aki mélyen átélt, naiv vallásos hitének bizonyságát az utolsó madárhangfoszlányban is megtalálta, és éppoly színpompás harmóniákat komponált, mint amilyen színpompás ingekben járt? Az est első részében, Csalog Gábor és a zenetörténész Fazekas Gergely beszélgetésében talán erről is szó esik, de arról biztosan, hogy feltétlenül szükség van-e a kapcsolódások keresésére túl azon, hogy minden nagy zene, vallásos tematikától függetlenül transzcendens élményben részesíti a hallgatót.

BMC – Koncertterem
04. 30., 18h

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor