Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncertek a Budapest Music Centerben – május
2023-04. szám

Mariana Mazú
Mariana Mazú eklektikus, nyitott zenéje frissességet sugároz, ékesszóló bizonyítékát adva annak, hogy a tangó sokkal több, mint tánc. Első albuma (La bella indiferencia) megjelenése után az argentin énekesnő egy csapásra az érdeklődés középpontjába került, és nemcsak a Grammy-díj


argentin megfelelőjét, a Gardelt nyerte el, hanem a tangó műfajában a 2021-es év legjobb előadójának is választották. Az albumot azóta több mint egymillióan játszották le Spotifyon, Mazú pedig ebben az évben a második európai turnéjára indul. Olyan zenészekben lelt tökéletes társra, akik hozzá hasonlóan elmélyültek a tangó műfajában: a norvég hegedűs, Karl Espegard alapító tagja az elismert El Muro Tango együttesnek, Mazú nemzetközileg is keresett honfitársa, a zeneszerző-gitáros Leonardo Andersen pedig szintén egy Gardel-díj birtokosa.

BMC – Opus Jazz Club
05. 04., 20h


Izrael 75 Jazzfókusz / Apifera
Izrael 75 Jazzfókusz néven folytatódik a többéves hagyománnyal rendelkező Izraeli Jazztavasz, a BMC, az Izraeli Nagykövetség és a Héber és Izraeli Kulturális Központ közös programsorozata, amely 2023-ban mind a négy évszakot átfogja. Az egyszerre melodikus és tradicionális, laza és szenvedélyes izraeli jazzt májusban az Apifera hozza el Budapestre. A quartetben négy szólista fog össze, hogy az elektronikus és akusztikus hangzások elegyéből olyan transzcendens harmóniákat hozzanak létre, amelyek tükrözik a természet lenyűgöző gazdagságát és törékeny egyensúlyát. Első önálló albumuk anyagát mindössze három nap alatt írták meg és rögzítették, míg korábbi EP-jükből zenei génkészletüket ismerhetjük meg: Madlib, Duke Ellington, a Massive Attack, Szergej Prokofjev, a Sunbear, McCoy Tyner és Squarepusher zenéi elidegeníthetetlenül beépültek az Apifera szótárába.

BMC – Opus Jazz Club
05. 12., 20h

Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók II. / Mozart és Csajkovszkij
Ránki Fülöp, Stark János Mátyás és Devich Gergely kamarasorozata a négy évszakot egy-egy koncerttel koronázza meg a BMC Koncerttermében. A fiatal művészek a zongoratrió-irodalom kiemelkedő remekműveit, ezúttal Mozart és Csajkovszkij egy-egy darabját állítják párba. A tavaszias vidámság alatt már-már schuberti szomorúság rejtőzik Mozart áttetsző textúrájú E-dúr triójában. Az E-dúr hangnem Mozart életművében szokatlan választás, ráadásul nemcsak a témákról nehéz eldönteni, hogy örömteliek vagy melankolikusak-e inkább, de a harmóniai fordulatokban is sötét árnyak sejlenek fel. Csajkovszkij terjedelmes a-moll triójának hangvételét hol az eufória, hol a tragikum, hol pedig a pátosz határozza meg. Bár a zeneszerző úgy nyilatkozott, a hegedű-cselló-zongora összeállítás működésképtelen, végül az orosz zeneszerzők közül elsőként adta a fejét trió komponálására.

BMC – Koncertterem
ÚJ IDŐPONT – 05. 07., 19h

hirdetés


Lash & Grey
Kristin Lash és Jakob Grey alternatív ének-gitár duója, a Lash & Grey két év alatt két, sztárvendégek nevével fémjelzett albumot adott ki, és szülőhazájuk, Szlovákia mellett Csehországban is elnyerték a legjobb debütáló albumnak, a legjobb kislemeznek és a legjobb albumnak járó elismerést. A jazzról és a soulról kimunkált víziójuk azóta viharos gyorsasággal hódította meg a nemzetközi színpadokat, nemsokára pedig Pat Metheny, Herbie Hancock és Mononeon illusztris társaságában találták magukat a Bella Concerts ügynökség művészei között. Bár a duó mindkét tagja igen fiatal, zeneiségükben és szuggesztív előadásmódjukban kiforrott művészek árnyalatgazdagsága és bűbája köszön vissza. Dalaikban saját életüket is meghökkentő őszinteséggel dolgozzák fel, tág teret hagyva a hallgató értel­me­zésének, így lelkünk legrejtettebb húrjait képesek megpendíteni.

BMC – Koncertterem
05. 13., 20h














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor