Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Egy darabot a szívemből – MOMkult májusi keresztmetszet
2023-04. szám

Máté Péter Életrajzi koncertje a Farkas Gábriel Band és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar előadásában a MOMkultban május 11-én.
Újrahangszerelt klasszikusok és zenei anekdoták, fókuszban: Máté Péter. Farkas Gábor Gábriel, az

egyik legkarizmatikusabb mai előadóművész legújabb műsorában a 70-es, 80-as évek egyik legnépszerűbb előadójának életét és munkásságát idézi fel. Máté Péter közel két évti­ze­den keresztül tartó pályáján olyan slágereket hozott létre alkotó­társaival, amelyek a mai napig meghatározó elemei a magyar zenei emlékezetnek: Zene nélkül mit érek én, Azért vannak a jó barátok….
Saját szerzemények mellett a magyar könnyűzene klasszikusainak feldolgozásaiba is belefogott, amely munkának legkiemelkedőbb darabja a Mondd, miért szeretsz te mást című, 50-es évekbeli „kaszinónóta”.
Az S. Nagy István-díjas Farkas Gábriel az amerikai jazz klasszikusai mellett több mint 20 éve foglalkozik a régi magyar slágerek újraélesz­tésével. Zenekarával, a Farkas Gábriel Banddel sokféle módon jelent már meg a nagyközönség előtt. Fúvósokkal kiegészített formációjuk mellett a társszervező Gödöllői Szimfonikusok vonósnégyese is közre­mű­ködik.
Az Egy darabot a szívemből című koncerten Gábriel és zenésztársai modern hangszereléssel és nagyzenekari kompozíciókkal idézik fel a korabeli hangzást.
A koncertet az NKA Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Tavaszi keringővarázs
Tavaszi keringővarázs címmel tart május 12-én koncertet a MOMkultban a Budapesti Strauss Zenekar, amelynek műsorát – az eddigi hagyományokat folytatva – a Strauss család és kortársaik népszerű és kevésbé ismert művei alkotják.
A zenekart Bogár István zeneszerző alapította 1986-ban. A következő 20 év alatt több mint 1200 – főként külföldi – koncertet adtak. Az itthoni fellépések közül jelentős volt a Ferencvárosi Ünnepi Játékok, melynek az együttes alapítója is volt. Nem egy állandóan működő együttes, tagjait a magyar nagyzenekarok hangszeres kiválóságai alkotják, egy-egy fellépésre is elsősorban a Nemzeti Filharmonikus Zenekarból, a Magyar Állami Operaház Zenekarából, a Budapesti Fesztiválzenekarból, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarából, a Concerto Budapestből és a MÁV Szimfonikus Zenekarból érkeznek a zenészek. Bogár István 2006-ban bekövetkezett halálát követően a zenekar vezetését és a kon­cert­mesteri feladatokat lánya, Csáky-Bogár Rita vette át.
A Budapesti Strauss Zenekar fő repertoárja elsősorban a keringőkirály, ifj. Johann Strauss óriási sikerű művei köré épült fel. Mivel a hazai közönség az itthoni zenekarok reper­toárján ezt csak elvétve találhatja meg, így a Budapesti Strauss Zenekar Téli és Tavaszi keringővarázs koncertsorozata hiánypótló az itthoni zenei életben.
hirdetés


Bach: h-moll mise
Johann Sebastian Bach életművének talán leggrandiózusabb darabja a csodálatosan egységes, szimmet­rikus, ugyanakkor drámaian lendületes h-moll mise, amin a zeneszerző több évtizeden keresztül, egészen haláláig dolgozott.
Az esten közreműködő Ars Nova Sacra Énekegyüttes egyrészt a ritkán hallható művek megszólaltatását, másrészt közismert művek egyéni, kamara jellegű előadását, valamint a régizene ápolását tartja elsődleges feladatának.
Az est másik közreműködője a William Byrd Énekegyüttes, amelynek a repertoárja a gregoriántól kezdve a reneszánsz zenén át a barokk zenéig tart, de több alkalommal kortárs zeneszerzők műveit is műsorára tűzte. Fő célja kevéssé ismert reneszánsz szerzők és különösképpen William Byrd műveinek megis­mer­te­tése és terjesztése Magyarországon.
A két kórust hangszeren kíséri a Presto Kamaraegyüttes, amely 2008-ban hivatásos muzsikusokból alakult Budapesten fuvola, két hegedű, brácsa, cselló és zongora felállásban.
A május 26-i koncerten közreműködnek: William Byrd Énekegyüttes, Ars Nova Sacra Énekegyüttes (művészeti vezető, karnagy: Winnington-Ingram Johanna), Presto Kamaraegyüttes (művészeti vezető: Weidemann-Tóth Krisztina). Szoprán 1: Gábor Audrey, Szoprán 2: Pataki-Tóth Orsika, Alt: Hajdú Diána, Tenor: Kéringer László, Basszus: Répássy Balázs.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor