Impresszum | Előfizetés  
  2024. június 17., hétfő
Laura, Alida, Alina

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Jubileumi Zsidó Kulturális Fesztivál színezüstben – 2023. szeptember 3-12.
2023-07. szám

Hazai és nemzetközi sztárok ünneplik velünk a Zsidó Kulturális Fesztivál negyedszázados jubi­leu­mát, és emeli az ünnep fényét, hogy sok-sok idei program a zsidó fesztiválra készül. Vagyis ed­dig még soha nem látott, izgalmas produkciókkal, látványos showműsorokkal ünnepeljük együtt a
kultúrát. Szeptember 3-12. között különleges előadásokra hívjuk önöket olyan csodálatos helyszínekre, mint például a Dohány utcai, a Frankel Leó úti és a Rumbach utcai zsinagóga vagy a Magyar Zene Háza.

A klezmer és jiddis zene kincseitől kezdve a könnyűzenei műfajokon és az irodalmi produkciókon át a klasszikus koncertekig igen széles lesz a kínálat. S mivel a 25. jubileum különleges alkalom, így több programunk ősbemutató is lesz egyben.

Ami a zsidó zenét, azon belül a klezmert illeti, természetesen itt lesz velünk a Budapest Klezmer Band, a Sabbathsong Klezmer Band, a klezmer-jiddis számokat is játszó Debrecen Dixieland Jazz Band, a Spinoza Színház produkciójában tapsolhatunk három igazi jiddise maménak: Fenyő Fruzsinának, Klein Juditnak és Váradi Eszter Sárának; föllép a Klezmerész együttes Janicsák Vecával; sőt egy igazi ütős műsort is meghallgathatunk a világhírű Alex Jacobowitz és Szives Márton ütőhangszeres koncertjén.

Szefárd motívumokat hallhatunk dzsesszes feldolgozásban a Malek Andi Soulistic koncertjén, amelynek sztárvendége Szulák Andrea lesz; és klasszikus zsidó darabokat adnak elő a csodagyerekekből profi zenésszé vált Kuna testvérek Nógrádi Gergely főkántorral.

Rendkívül különlegesnek ígérkezik az a világpremier, amelyen látványos showműsor keretében lép szín­pad­ra egy nemzetközi szupergroup Leonyid Gutkin vezetésével, tervezetten olyan magyar kiválóságokkal, mint Gubik Petra, a Kuna testvérek, Müller Péter Sziámi és Pásztor Anna.

S ha már külföldi fellépőkről van szó, szeretettel ajánljuk az izraeli Omri Mor zongoraművész és két zenésztársa világzenei koncertjét: a trió a hagyományos amerikai dzsesszt ötvözi európai klasszikus zenével, továbbá brazil, közel-keleti és észak-afrikai dallamokkal. Kihagyhatatlan program lesz a Sportarénában Dés László nagyszabású duett koncertje, amelynek vendégművészei Básti Juli, Für Anikó, Geszti Péter, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Tóth Vera és Wunderlich József.

Egészen biztosan telt házat vonz a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából összeállított koncert, amelyen Csonka András, Falusi Mariann, Kamarás Iván, Koós Réka, Vastag Tamás, Veres Mónika lép a közönség elé a Don Lázi Swingtet kíséretében.
hirdetés

A fesztiválközönség immár ötödik alkalommal tekintheti meg Müller Péter Sziámi „Zsenik a zsiniben” című sorozatát, amelynek mostani koncertjén Sziámi vendége Janza Kata színésznő, musicalénekes lesz Darvas Ferenc zongoraművésszel és a világszerte rangos színházi díjakat elnyert Baltazár Színház társulatával.

Egy zsidó fesztivál Seress Rezső nélkül elképzelhetetlen: a Szomorú vasárnap világhíres sláger­szer­ző­jének alakját ezúttal Fesztbaum Béla színművész idézi meg.

Elfogadta meghívásunkat a rendkívül népszerű színművész, Kamarás Iván, aki az idei Zsidó Kulturális Fesz­­ti­válra készülve új, exkluzív műsort állított össze: büszkék vagyunk rá, hogy a Frank Sinatra és kor­tár­sainak New York-i világát megidéző koncertjét a művész nálunk adja elő elsőként.

Ami az irodalmat illeti, két klasszikus, Örkény István és Esterházy Péter műveinek találkozását hallhatjuk Lukács Miklós, Máté Gábor és Mácsai Pál felolvasásában a Spinoza Színház produkciójában.

Új szerepben, énekesnőként lép színpadra Ónodi Eszter színművész, aki a The Open Pub formációval ünnepel velünk az Amikor összegyűrtük az eget című albumuk dalaival. De fellép nálunk Balogh Kálmán cimbalomművész a zenészbarátaival; Banda Pál csellóművész, aki Bach-szviteket játszik; Mendelssohn művei révén romantikus álmodozásra indulhatunk Korcsolán Orsolya hegedűművésszel és az Anima Musicae Kamarazenekarral; míg Tangómánia címmel Bősze Ádám szórakoztat minket a tangó rejtelmeivel. Egy tangóest természetesen mit sem ér, ha nem szól élőben a zene, továbbá nem tangóznak a hölgyek és az urak. Ezen az estén mindkettőre sor kerül, az élőzenét Móser Ádám szolgáltatja majd, a tánclépéseket pedig Serbán Andrea és Szeghalmi Endre (Tangó Libre Budapest) ismerteti meg azokkal, akik kedvet érez­nek hozzá.

Ünnepeljenek velünk, tapsoljunk együtt az egyetemes és zsidó kultúrának!

Részletes program és jegyvásárlás:
www.zsidokulturalisfesztival.hu


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor