Impresszum | Előfizetés  
  2024. június 19., szerda
Gyárfás

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Csellóünnep! – A Concerto Budapest kétnapos csellófesztiválja a Zeneakadémián
2023-10. szám

A Concerto Budapest idei tematikus napjainak szenzációja a kétnapos Concerto Csellóünnep, mely november 25-én és 26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét. Az eseménysorozat mindamellett, hogy felhívja a figyelmet a hangszerben rejlő lehe­tő-
ségek kimeríthetetlen tárházára, találkozási lehetőséget teremt hazánk legnagyobb csellómű­vészei számára, akik között több mester és tanítványa is található. A fesztiválon közreműködik többek között Fenyő László, Kokas Dóra, Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Somodari Péter, Várdai István és Varga Tamás.

A Concerto Budapest 2023-ban első alkalommal tartja meg kétnapos csellófesztiválját, a Concerto Csellóünnepet, magyar művészek fősze­rep­lé­sével. A 2021-ben megrendezett Viva La Viola! – a brácsát éltető tematikus nap – után a csellófesztivállal Keller András hagyományt kíván teremteni. Egyetlen hangszer – jelen esetben a cselló – fó­kusz­ba állítása színes és különleges programot eredményez, hiszen hol máshol találkozhat a magyar közönség, szülők, gyerekek, nagyszülők ilyen koncentráltan csellóművészekkel, mesterekkel, tanítványokkal, kamarapartnerekkel egy időben, egy helyen?
A Zeneakadémia Nagytermében, a Solti teremben és a Kupo­la­te­remben elhangzó koncerteken a fesztivál látogatói szem- és fültanúi lehetnek a hangszer sokszínűségének, hiszen egy olyan hangszer áll a fesztivál középpontjában, melynek zeneirodalma rendkívül gazdag. A cselló mind szólista, mind kísérő szerepben jelen lesz a tematikus napon, teret adva ezzel a Concerto Budapest másik kiemelt missziójának: a magyar kamarazenei hagyományok megőrzésének, illetve újraélesztésének. Triók, vonósnégyesek, különböző kamarazenei felállások, kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek is hallhatók lesznek ezen a napon, hisz a Concerto Budapest célja a cselló összes funkciójának bemutatása a lehető legszélesebb spektrumon keresztül. A tematikus nap végére a fesztivál közönsége egészen más szemmel tekint majd e hangszerre.

A fesztivál különlegességei közé tartozik, hogy Keller András olyan karmestereket hívott meg az ese­ményre, akik maguk is egy-egy vonós hangszernek a mesterei, Várdai István, Somodari Péter, Baráti Kristóf, Bogányi Tibor és Maxim Rysanov is karmesteri pálcát ragad ezen az ünnepen.
A Concerto Csellóünnep első napján Várdai István Haydn C-dúr és D-dúr csellóversenyét játssza a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében, majd Perényi Miklós Schubert C-dúr vonósötösét szólaltatja meg a Keller Quartettel. A Nemzeti Filharmonikusok kíséretében Devich Gergely Dohnányi Konzertstück gordonkára és zenekarra című művét szólaltatja meg Maxim Rysanov vezényletével, Somodari Péter a koncert második felében karmesterként lép színpadra: Saint-Saëns 1. (a-moll) csellóversenyének szólistája Rohmann Ditta lesz. Az első nap zárókoncertjén Schumann a-moll gordonkaversenyét Fenyő László, Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című művét Somodari Péter, Dvořak: h-moll csellóversenyét pedig Perényi Miklós előadásában hallgathatja meg a nagyközönség. A koncerten a Concerto Budapest működik közre Keller András vezényletével.
hirdetés

A fesztivál második napján a nemzetközi zenei élet két ifjú tehetsége, a 2022-ben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny első és második helyezettje, Carlos Vidal és Valeria Abramova Brahms a-moll kettősversenyét szólaltatja meg a Concerto Budapest közreműködésével, Bogányi Tibor vezény­letével. A délelőtti koncert második felében Fenyő László és Szűcs Máté szólójával Richard Strauss: Don Quixote című műve hangzik el, melyet Baráti Kristóf vezényel.
A Kupolateremben Rohmann Ditta Bach D-dúr szvitjét, Varga Tamás a szerző c-moll szvitjét adja elő. A szólószvitek Adés: Lieux Retrouves című művét fogják közre Hartmann Domonkos tolmácsolásában.
Délután Varga Tamás, Kokas Katalin és a Keller Quartet Csajkovszkij „Souvenir de Florence” névre hallgató d-moll vonósszextettjét játssza a Nagyteremben, ezt Penderecki Concerto Grosso (No. 1) három csellóra és nagyzenekarra írt műve követi Karasszon Eszter, Szabó Ildikó és Varga Tamás előadásában. A koncerten a Nemzeti Filharmonikusokat Maxim Rysanov vezényli.

Este hatkor a kupolateremben Temesvári Bence, Takács Ákos és Karasszon Eszter a cselló-szólóirodalom gyöngyszemeiből válogatnak, majd a fesztivál zárókoncertjét a Concerto Budapest négy ikonikus, csellóra írt művel zárja. Beethoven: D-dúr („Szellem”) zongoratrióját Bogányi Tibor, Bogányi Gergely és Keller András játssza, Elgar: e-moll csellóversenyét Kokas Dóra előadásában hallgathatja meg a közönség, Maxim Rysanov vezényletével, Arvo Pärt Missa Brevisét a Concerto Budapest csellóművészei szólaltatják meg, végül Schönberg: Megdicsőült éj című művével zárul a koncert Maxim Rysanov, Kokas Dóra és a Keller Quartet közreműködésével.
vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor