Impresszum | Előfizetés  
  2024. június 12., szerda
Villő

 
 
Nyomtatható változat
Kiváló énekes szólisták, a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és Vashegyi György karmester a Pesti Viga
Wernert, az Esterházy hercegi család muzsikusát ismerheti meg a Pastorale-sorozat közönsége márciusban
2024-02. szám

Március második hétvégéjén, 9-én, szombaton és 10-én, vasárnap délután folytatódik a nagy sikerű Pastorale-sorozat a Pesti Vigadóban. Az egyedi arculatú, a társművészeteket is bevonó sorozat Záborszky Kálmán karmester kezdeményezésére és Solymosi Tari Emőke zenetörténész
szerkesztésében és műsorvezetésével több mint negyedszázada, 1997-ben indult el a Zuglói Zeneházban.A mindig új ötleteket hozó, a művészeti élmény mellett sok érdekes ismeretet is adó, magas színvonalú programok – melyek éppúgy lekötik az iskolás korú gyerekeket, mint szüleiket, nagyszüleiket vagy tanáraikat – azonnal közkedveltté váltak. 2016-tól a Pastorale-sorozatnak az ország egyik legrangosabb kulturális helyszíne, a Pesti Vigadó díszterme ad otthont, 2017-ben pedig elindult a programok televíziós közvetítése is. Eddig már 250-nél több előadást rendeztek, ezek között tematikus koncertek, tánc­prog­ramok, operaelőadások éppúgy voltak, mint népzene-néptánc produkciók. Éppen az a szerkesztő célja, hogy egy-egy sorozaton belül minél több műfajjal találkozhasson – és így minél több műfajhoz kedvet kaphasson – a publikum. A közösen átélt lélekgazdagító élmény a családokat még jobban összekovácsolja.
Ezúttal Gregor Joseph Wernert, vagyis azt a kiváló, ám manapság szinte teljesen ismeretlen muzsikust ismerheti meg a közönség, aki Joseph Haydn, a bécsi klasszika egyik legnagyobb mesterének elődje volt az Esterházy hercegi családnál. Amikor a fiatal Haydnt 1761-ben szerződtették, Werner már több mint három évtizede szolgált az udvarnál zeneszerzőként és karmesterként. Az egyre jelentősebb nemzetközi sikereket arató Vashegyi György és együttesei újra felfedezték ezt a nagyszerű későbarokk mestert és az utóbbi években számos emlékezetes koncerten és hanglemezen szólaltatták meg műveit. A Pastorale-sorozatban Werner egyházi darabjai szólalnak meg, kiváló énekes szólisták: Kalafszky Adriána (szoprán), Balogh Eszter (alt), Bárány Péter (kontratenor), Komáromi Márton (tenor), Borka Ákos és Melkovics Zoltán (basszus), valamint a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában. Vashegyi György nemcsak vezényel majd, hanem sok érdekességet is mesél a zeneszerzőről és az Esterházy-udvar gazdag zenei életéről. A hangversenyt a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közösen rendezi, a Haydneum – Magyar Régizenei Központ együttműködésével. A sorozat áprilisban Humperdinck mese­o­pe­rájával, a Jancsi és Juliskával, majd júniusban Kaneko Miyuji zongoraművész japán-magyar zenei hidat teremtő koncertjével folytatódik majd.

2024. március 9., szombat 16.00 óra
2024. március 10., vasárnap 16.00 óra
Pesti Vigadó Díszterem

----------------------------------------------------------
Salve Regina
Werner, az Esterházy hercegi család muzsikusa

Gregor Joseph Werner művei:
Salve Regina in d (Ms. mus. III. 113)
Ave Regina in a (Ms. mus. III. 152)
Pastorella in D (Ms. mus. III. 287)
Salve Regina in B (Ms. mus. III. 144)
Offertorium in stylo madrigali pro Cana Domini (Ms. mus. III. 60)
Lytaniae della Santissima Madona in g (Ms. mus. III. 66)

Salve Regina in g (Ms. mus. III. 131)
Pastorella in G (Ms. mus. III. 288)
Alma Redemptoris Mater in g (Ms. mus. III. 169)
Vesperae de Confessore (Ms. mus. III. 99)
hirdetés

Kalafszky Adriána – szoprán
Balogh Eszter – alt
Bárány Péter – kontratenor
Komáromi Márton – tenor
Borka Ákos, Melkovics Zoltán – basszus

Purcell Kórus
Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)
Koncertmester: Takácsné Nagy Gabriella
Vezényel: Vashegyi György
Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke
Rendező: a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia
Együttműködő partner: a Haydneum – Magyar Régizenei Központ

----------------------------------------------------------

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor